Wireless Networks Association   Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων   [ Θέλουμε το σήμα μας να φτάσει παντού! Βάλτε από τώρα το στίγμα σας στο Χάρτη κάλυψης δικτύων, και αφήστε σε εμάς όλα τα υπόλοιπα! ]
 

Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.

Username
  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Τι είναι το Wi-Fi HaLow;
Ανακοινώσεις
Last Post by: stargazer
15-02-2024, 11:06 PM
» Replies: 0
» Views: 215
Τι είναι το Wi-Fi HaLow;
Ανακοινώσεις
Last Post by: stargazer
15-02-2024, 11:04 PM
» Replies: 0
» Views: 186
Έφυγε ο Vegas...
Ανακοινώσεις
Last Post by: stargazer
05-05-2023, 05:39 PM
» Replies: 0
» Views: 731
Το μεγαλύτερο project Int...
Ανακοινώσεις
Last Post by: stargazer
13-11-2016, 09:33 PM
» Replies: 0
» Views: 8,285
Wireless Nodes Database -...
Ανακοινώσεις
Last Post by: stargazer
09-10-2016, 01:46 PM
» Replies: 88
» Views: 83,329
#reloading Wireless Meeti...
Προηγούμενες συναντήσεις-εκδηλώσεις
Last Post by: stargazer
08-10-2016, 12:04 PM
» Replies: 0
» Views: 1,953
Online Meeting Σάββατο 17...
Προηγούμενες συναντήσεις-εκδηλώσεις
Last Post by: stargazer
15-09-2016, 12:22 PM
» Replies: 0
» Views: 1,304
Online Meeting Σάββατο 17...
Ανακοινώσεις
Last Post by: stargazer
15-09-2016, 12:22 PM
» Replies: 0
» Views: 2,314
Πώληση εξοπλισμού
Πώληση, Δωρεά
Last Post by: geo_stef
18-06-2016, 06:59 PM
» Replies: 0
» Views: 2,014
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΟΜΒΟ...
Πώληση, Δωρεά
Last Post by: Lester
02-06-2016, 01:04 AM
» Replies: 0
» Views: 2,189

 
  Τι είναι το Wi-Fi HaLow;
Posted by: stargazer - 15-02-2024, 11:06 PM - Ανακοινώσεις - No Replies

Tο Wi-Fi HaLow είναι μια προδιαγραφή της γνωστής σας ασύρματης τεχνολογίας που βασίζεται στο πρωτόκολλο IEEE 802.11ah. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και τρέχει σε συχνότητες κάτω του 1 GHz, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πρωτόκολλα Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E και Wi-Fi 7, τα οποία χρησιμοποιούν συχνότητες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz.

Και καθώς οι χαμηλότερες συχνότητες μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, το Wi-Fi HaLow μπορεί να παρέχει συνδεσιμότητα έως και ένα χιλιόμετρο και ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που υπάρχει οπτική επαφή των δύο σημείων.

Ωστόσο, η χρήση χαμηλότερης συχνότητας σημαίνει επίσης ότι έχει στενότερα κανάλια και χαμηλότερο εύρος ζώνης, με αποτέλεσμα πιο αργούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Μπορεί να παρέχει ταχύτητες δεδομένων από 150 Kbps σε μεγάλες αποστάσεις και έως 86,7 Mbps σε μικρότερες αποστάσεις.

Αυτό ανοίγει μια σειρά από περιπτώσεις χρήσης IoT, ειδικά για μικρές εγκαταστάσεις, όπως ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραφεία. Επιπλέον, μπορεί να υποστηριχθεί ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών, έξυπνων πόλεων και έξυπνων κτιρίων και γεωργικών εφαρμογών.
Το HaLow καταναλώνει επίσης πολύ λιγότερη ενέργεια, καθώς μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση χαμηλής ισχύος, χάρη στις διάφορες λειτουργίες ύπνου που ορίζονται στην προδιαγραφή 802.11ah.

Μια μελέτη σύγκρισης που δημοσιεύθηκε από τη Wi-Fi Alliance, αποκάλυψε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας για συσκευές Wi-Fi HaLow που χρησιμοποιούν μπαταρίες 500 mAh σε διαστήματα μετάδοσης ανά δέκα λεπτά, μπορεί να φτάσει τα 3,15 χρόνια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη διάρκεια ζωής άλλων τεχνολογιών ευρείας περιοχής χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LPWAN).

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Wi-Fi HaLow σε σχέση με το παραδοσιακό Wi-Fi είναι η ικανότητά του να συνδέεται με περισσότερες από 8.000 συσκευές ταυτόχρονα, σε σύγκριση με το Wi-Fi 6 που μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα μόνο σε 2007.

Το Wi-Fi HaLow είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση ακόμα και για τα συστήματα LoRaWAN, Bluetooth Low Energy και NarrowΒand-IoT (NB-IoT). Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι επαρκής για ροή βίντεο μέσω του δικτύου, ξεχωρίζοντας το HaLow από τα LoRa, Sigfox και NB-IoT, συν φυσικά το τυπικό Wi-Fi.

Oρισμένοι κατασκευαστές κυκλοφόρησαν επεκτάσεις Wi-Fi που ενσωματώνουν το HaLow, για να επεκτείνουν την εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου σε εκατοντάδες μέτρα.

Όσον αφορά τις συσκευές, η Abode παρουσίασε στην CES 2024 μια νέα κάμερα ασφαλείας που ονομάζεται Edge, η οποία χρησιμοποιεί Wi-Fi HaLow και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 1ο τρίμηνο του 2024 για περίπου 200 δολάρια.

Ο Ταϊβανέζος κατασκευαστής Chicony σχεδιάζει επίσης να εισάγει κάμερες ασφαλείας που χρησιμοποιούν Wi-Fi HaLow.

Δυστυχώς, ο υπάρχον ασύρματος δρομολογητής σας είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τα οφέλη του HaLow, ούτε και μέσω αναβάθμισης υλικολογισμικού, καθώς το HaLow απαιτεί νέο υλικό.

Όπως συμβαίνει το ίδιο και με τις συσκευές που υποστηρίζουν Wi-Fi 6E, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Wi-Fi 7, απλά με μια ενημέρωση λογισμικού.

πηγή: iguru.gr

Print this item

  Έφυγε ο Vegas...
Posted by: stargazer - 05-05-2023, 05:39 PM - Ανακοινώσεις - No Replies

Με βαθειά θλίψη, σας ενημερώνουμε πως ο Vegas ( John Sakalidis ), πρώην πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου μας Wireless Networks Association - wna.gr δεν είναι πλέον μαζί μας.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Αντίο Γιάννη. Θα σε θυμόμαστε για πάντα!

Η Κηδεία θα γίνει το Σάββατο στις 12 στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας στο Σιδηρόκαστρο.



Attached File(s) Thumbnail(s)
   
Print this item

  Το μεγαλύτερο project Internet of Things στον κόσμο, ήρθε και στην Ελλάδα!
Posted by: stargazer - 13-11-2016, 09:33 PM - Ανακοινώσεις - No Replies

Από το 2001-2002, όλοι εμείς, τα ιδρυτικά μέλη ασυρμάτων κοινοτήτων σε Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σε πάρα πολλές άλλες πόλεις "φέραμε" πρώτοι το Wi-Fi στην Ελλάδα, συμμετέχοντας σε κάτι πρωτοποριακό για τα τότε δεδομένα, τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα συλλογικά εγχειρήματα για την ανάπτυξη μητροπολιτικών δικτύων στην χώρα, παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση στο ιδιόκτητο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων.

Πέρασαν ήδη 15 χρόνια και μια καινούρια πρόκληση εμφανίζεται μπροστά μας, μια καινούρια ιδέα έχει ήδη ξεκινήσει στο χώρο του Internet of Things και θα μας δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης όλων εκείνων των projects που είχαμε σκεφτεί παλαιότερα, αλλά η τεχνολογία μας περιόριζε. Αυτή τη φορά με μικρές μεν ταχύτητες (μερικά kb/s) αλλά πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια (της τάξης αρκετών χιλιομέτρων), σε συνδυασμό με τις ασύρματες κοινότητες θα μπορέσουμε από το 2017 κιόλας, να έχουμε πραγματικά την υποδομή ώστε να συνδέσουμε αμέτρητες συσκευές στο διαδίκτυο!


Σας προσκαλούμε όλους ξανά, για να συμμετέχετε στο TLab.io Project και κατ´ επέκταση στην Παγκόσμια κοινότητα του TheThingsNetwork! Μια μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν μαζί, σε κάτι πραγματικά καινοτόμο, άτομα από την ασύρματη κοινότητα, προγραμματιστές, ηλεκτρονικοί, αυτοματιστές, designers, makers.


Συνδεθείτε στο http://TLab.io με τον λογαριασμό που έχετε στο facebook, linkedin ή github και ξεκινήστε να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια!

Print this item

  Online Meeting Σάββατο 17/9/2016 11:00
Posted by: stargazer - 15-09-2016, 12:22 PM - Ανακοινώσεις - No Replies

Αγαπητοί φίλοι,

Με αφορμή και την αναβάθμιση της διασύνδεσης μεταξύ ασυρμάτων κοινoτήτων, η επόμενη "συνάντησή μας" θα γίνει ηλεκτρονικά έτσι ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε και θέματα που αφορούν όλες τις κοινότητες πανελλαδικά, και να μπορούν να συμμετέχουν όλοι από όπου κι αν βρίσκονται.

Συνδεθείτε αυτό το Σάββατο στο Slack: https://wirelessgr.slack.com/
και στο κανάλι #slack-meetings
https://wirelessgr.slack.com/messages/slack-meetings/

Μπορείτε να ανοίξετε το slack από οποιαδήποτε φορητή συσκευή (δωρεάν εφαρμογή για κινητό,tablet κτλ) ή από τον υπολογιστή σας.

Καλό είναι πριν την ημερομηνία της συνάντησης να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή.
Όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη, θα χρειαστείτε μια Πρόσκληση που μπορείτε να αποκτήσετε βάζοντας το email που έχετε στο φόρουμ του WNA.gr στην σελίδα http://slack.wna.gr/
Αφού κάνετε εγγραφή καλό είναι να βάλετε στο προφίλ σας το ίδιο nickname που έχετε στο φόρουμ, και στις πληροφορίες την τοπική ασύρματη κοινότητα στην οποία ανήκετε και το ονοματεπώνυμό σας.

Για οποιαδήποτε απορία ή θέματα συζήτησης μπορείτε να γράφετε στο νήμα:
http://www.wna.gr/forum/thread-7874.html

Print this item

  Νέο Wireless slack community για τα μέλη των ασύρματων κοινοτήτων
Posted by: stargazer - 07-10-2015, 06:29 PM - Ανακοινώσεις - No Replies

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας προσκαλέσω όλους στην νέα μεγάλη κοινότητα που ξεκινάμε στο slack
Για όσους δε το ξέρουν πρόκειται για ένα μοντέρνο εργαλείο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των μελών που μοιάζει αρκετά με web based IRC μια που έχει "channels"
και ταυτόχρονα με Instant Messenger καθώς έχει εφαρμογές για όλες τις συσκευές σχεδόν (κινητά, η/υ , tablet κτλ.)

Στόχος είναι να "ξυπνήσουμε" λίγο την ασύρματη κοινότητα Πανελλαδικά καθώς με τον καιρό χάνεται η επαφή μεταξύ των μελών.

Η χρήση της υπηρεσίας είναι δωρεάν και γίνεται μετά από πρόσκληση.
Για την ώρα έχουν δημιουργηθεί 2 κανάλια για Θεσσαλονίκη και Αθήνα και ένα Γενικό και τα μέλη που έχουν λογαριασμό @wna.gr @awmn.net @twmn.net, @iwmn.net, @wana.gr, @cywn.gr, @pwmn.net, @dwn.gr, @kwmn.gr @eviawifi.netμπορούν να εγγραφούν αυτόματα.

Όσοι δεν έχετε λογαριασμό και θέλετε να δοκιμάσετε την υπηρεσία ή είστε από άλλη κοινότητα που έχει συγκεκριμένο domain για τα emails των μελών μπορείτε να στείλετε ένα email sto [email protected] (ή PM αναγράφοντας το email σας)
για να στείλουμε πρόσκληση στο προσωπικό σας email ή να προσθέσουμε το domain σας στη λίστα για να μπαίνουν αυτόματα τα μέλη της κοινότητάς σας.

Η υπηρεσία λειτουργεί στο https://wirelessgr.slack.com/
Εγγραφή κάνετε στο https://wirelessgr.slack.com/signup/

Ό,τι θέλετε να ρωτήσετε είτε εδώ είμαστεWink

Print this item

Return to TopReturn to Content