AWMN

Από WNA
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με έτος ίδρυσης το 2002 στην Αθήνα, το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών (Α.Μ.Δ.Α.) ή Athens Wireless Metropolitan Network (A.W.M.N.) είναι το μεγαλύτερο Ασυρματικό Κοινοτικό Δίκτυο στην Ελλάδα, το οποίο κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης WiFi, συνδέει ανθρώπους και υπηρεσίες σε ένα ενιαίο δίκτυο. Τα μέλη του Α.Μ.Δ.Α. είναι κομβούχοι, που συνθέτουν ένα Μητροπολιτικό Δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, το οποίο είναι ανοιχτό για οποιονδήποτε θέλει να συμμετάσχει ενεργά. Περίπου 2000 χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι και περισσότεροι από 6500 έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να συνδεθούν στο εγγύς μέλλον.


Το ασύρματο δίκτυο υλοποιείται με τεχνολογία ΙΕΕΕ802.11a / b, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό από πληθώρα κατασκευαστών, με δυναμικά πρωτόκολλα δρομολόγησης, σε ένα πλήθος υλοποιήσεων - διαρθρώσεων. Η λειτουργία του γίνεται στη μη-αδειοδοτημένη ISM ζώνη συχνοτήτων των 2.4GHz & 5GHz. Για την υλοποίηση των υπηρεσιών, χρησιμοποιεί ένα πλήθος από λειτουργικά συστήματα, με προτίμηση στο ελεύθερο λογισμικό το οποίο βοηθά να επιτευχθεί η επιθυμητή σταθερότητα και ευελιξία. Παράλληλα εκπαιδεύει τα μέλη του σε διάφορα θέματα, όπως οι ασύρματες τεχνολογίες, ip πρωτόκολλα, ip δρομολόγηση, linux OS, ιδιοκατασκευές (κεραίες, ιστοί), πραγματοποιώντας σχετικά workshop δοκιμάζοντας και συγκρίνοντας εξοπλισμό και τεχνολογίες.

Οι σημαντικότεροι σκοποί του, περιλαμβάνουν:

   * Την δημιουργία, ανάπτυξη και διατήρηση ενός Ασυρματικού Κοινοτικού Δικτύου το οποίο διασυνδέει ανθρώπους και υπηρεσίες.
   * Την ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται σε ασύρματες και ψηφιακές τηλεπικοινωνίες.
   * Την εκπαίδευση του κοινού στην χρήση ασύρματων και ψηφιακών τηλεπικοινωνιών
   * Την προώθηση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού και της ενεργούς συμμετοχής.

Τέλος στοχεύει στη διαφήμιση και προβολή των ασύρματων τηλεπικοινωνιών στο κοινό και η προώθηση της ιδέας παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών αμφίδρομης ψηφιακής τηλεπικοινωνίας, με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, σε συνεργασία με άλλες ασύρματες κοινότητες στην Ελλάδα, με εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς.

Ιστορία

Η ίδρυση του Α.Μ.Δ.Α. έγινε το 2002. Εξαιτίας σημαντικών προβλημάτων με τις ευρυζωνικές υπηρεσίες την ίδια περίοδο στην Ελλάδα, η πρόσβαση σε αυτές από τους οικιακούς χρήστες ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Την απάντηση ήρθε να δώσει το Α.Μ.Δ.Α. φτιάχνοντας ένα δίκτυο που θα επέτρεπε στους χρήστες του να έχουν γρήγορες αμφίδρομες συνδέσεις μεταξύ τους μέσω ασύρματων προσιτών συνδέσεων. Μετά όμως, από μια σύντομη περίοδο μετά την ίδρυση του το Α.Μ.Δ.Α. άρχισε να αλλάζει χαρακτήρα. Ολοένα και περισσότεροι θέλησαν να συμμετέχουν στο project. Πολύ σύντομα αυξήθηκαν οι κόμβοι του δικτύου και ο χαρακτήρας του δικτύου άλλαξε από ένα εναλλακτικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο σε ένα κοινωνικό δίκτυο ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα στο τομέα Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κοινότητα

Λόγω της φύσης του Α.Μ.Δ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως ένα δίκτυο φτιαγμένο και ραμμένο για τους χρήστες του, αφού οι ίδιοι το σχεδιάζουν και το αναπτύσουν. Στην κοινότητα του Α.Μ.Δ.Α. οι διαπροσωπικές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου και ενθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή στα κοινά. Από την αρχή του project, δόθηκε σημασία στο να φτιαχτεί το μη κερδοσκοπικό σωματείο του Α.Μ.Δ.Α. και να στηριχτεί η όλη προσπάθεια σε σταθερές βάσεις. Το σωματείο με πάνω από 200 ενεργά μέλη συνθέτει το επίσημο πρόσωπο του δικτύου και συντονίζει τις ομάδες εργασίας. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο και ας μην είναι μέλος στο Σωματείο. Παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την ευθύνη για ομαλή λειτουργία του κόμβου του και να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες της κοινότητας (αυτό αποτελεί ένα άτυπο κριτήριο για την επιλογή του ως άλλο άκρο σε συνδέσεις με άλλους κόμβους).

Τα μέλη του δικτύου συνθέτουν ένα μωσαϊκό ανθρώπων διαφόρων ηλικιών και υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που περιλαμβάνει επαγγελματίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ραδιοερασιτέχνες, φοιτητές τεχνικής κατεύθυνσης και ενθουσιώδεις των νέων τεχνολογιών.



Τεχνολογία

Ως τεχνολογική κοινότητα το Α.Μ.Δ.Α. κάνει εκτενή χρήση της ομάδας των IEEE 802.11x προτύπων και λειτουργεί στις ελεύθερες ISM μπάντες των 2,4 και 5,4 GHz. Τα τελευταία χρόνια στο Α.Μ.Δ.Α. έχει δοκιμαστεί (και αργότερα έχει περαστεί σε πραγματικές συνθήκες) εξοπλισμός από μια μεγάλη γκάμα κατασκευαστών.

Το πρωτόκολλο δρομολόγησης που χρησιμοποιείται στο δίκτυο είναι το BGP. Επίσης έχουν δοκιμαστεί νεότερα, πιο προσαρμόσιμα πειραματικά πρωτόκολλα όπως το OLSR και πολλά μέλη της κοινότητας του Α.Μ.Δ.Α. προσφέρουν feedback και κώδικα σε αρκετά Linux routing projects.

Οι ιδιοκατασκευές εξοπλισμού είναι σύνηθες φαινόμενο. Ένας μεγάλος αριθμός από workshops πραγματοποιούνται για να γίνουν τα νέα μέλη ικανά ώστε να φτιάχνουν τα δικό τους εξοπλισμό και καλώδια. Επιπρόσθετα, η κοινότητα οργανώνει σεμινάρια με σκοπό να εκπαιδεύσει επίδοξους νέους διαχειριστές πάνω σε ασύρματες τεχνολογίες, πρωτόκολλα, δρομολόγηση και Linux σε πραγματικές συνθήκες που προσφέρει ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο.

Το Α.Μ.Δ.Α. βασίζεται κυρίως σε ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό. Το GNU/Linux (η οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή του Unix) αποτελεί την κύρια επιλογή στους περισσότερους servers του δικτύου που προσφέρουν τις ολοένα αυξανόμενες υπηρεσίες τους στο δίκτυο.

Αν ενδιαφέρεστε να συνδεθείτε στο δίκτυο συνεισφέροντας στην ανάπτυξή του και κερδίζοντας από τις υπηρεσίες του, τη γνώση που προσφέρει και την επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη, ξεκινείστε διαβάζοντας τους οδηγούς - βοηθήματα που θα βρείτε στην πρώτη σελίδα. Η συμμετοχή σε όλα τα επίπεδά του είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες για το σωματείο του AWMN, το Δ.Σ., τις ομάδες εργασίας και τις εκδηλώσεις που έχουν διεξαχθεί έως τώρα μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.awmn.net/?id=association