WiND

Από WNA
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

WiND - Wireless Nodes Database

  Mine.png Πρέπει να μπουν αναλυτικότερες οδηγίες . Κάντε το τώρα!


Τι είναι το WiND;

Πρόκειται για ένα εργαλείο με την μορφή web εφαρμογής το οποίο προσφέρει στα μέλη μιας ασύρματης κοινότητας την δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να καταχωρούν, να επεξεργάζονται και να εμφανίζουν στοιχεία για τους κόμβους τους και για τους διαχειριστές αυτών.

Το WiND.wna.gr διαφέρει ως προς τα υπόλοιπα εγκατεστημένα που χρησιμοποιούνται από άλλες κοινότητες, μια που περιλαμβάνει δικές μας προσθήκες για να καλύψει τις ανάγκες του WNA. Ανάμεσα σε άλλα παρέχει δυνατότητα στα μέλη όλων των κοινοτήτων να δηλώσουν τους κόμβους τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα και την κοινότητα στην οποία ανήκουν.

Οδηγίες για όλους τους χρήστες

 Δημιουργία κόμβου  (σημείου όπου θα μπει εξοπλισμός δικτύωσης)

Πώς μπορείτε να καταχωρήσετε το στίγμα σας

Για να δημιουργήσετε έναν "κόμβο", συνδεθείτε στο wna.gr/wind με το όνομα χρήστη και τον κωδικό που έχετε στο forum του WNA και επιλέξτε από το αριστερό μενού την σελίδα "Προσθήκη κόμβου".  Εάν δεν συνδέεστε στο δίκτυο, τοποθετώντας το σημείο αυτό ("κόμβος") στον χάρτη, δείχνετε το ενδιαφέρον σας για την ανάπτυξη του δικτύου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Wind-add-node.jpg

  Warning.png ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ξεχνάτε να βάζετε το ύψος του κτιρίου! (υπολογίστε 3 μέτρα τον κάθε όροφο)


Για να εμφανιστεί ο κόμβος σας στον χάρτη πρέπει να έχει ενεργές διασυνδέσεις (διαβάστε παρακάτω), αλλιώς θα εμφανίζεται στους ασύνδετους κόμβους, δηλαδή σε όσους ενδιαφέρονται να συνδεθούν στο δίκτυο.

 Bάλτε τα στοιχεία του κόμβου  (είτε έχετε AP, είτε είστε νέος client είτε ενδιαφερόμενος για να συνδεθεί) ένα όνομα που επιθυμείτε, συντεταγμένες κτλ.


Στα πεδία Γεωγραφικό πλάτος (lat) και Γεωγραφικό μήκος (lon) θα χρειαστεί να βάλετε τις συντεταγμένες σας. Οι συντεταγμένες είναι της μορφής: Γεωγραφικό πλάτος (lat) 40.5113 και Γεωγραφικό μήκος (lon) 22.9212

Latlong.png

Ενημέρωση κόμβων

Μέσα από τη σελίδα του κόμβου σας μπορείτε να αιτήστε IP C-Classes, ζώνες DNS, nameservers κτλ.

  Warning.png ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ξεχάσετε να δηλώσετε τις διασυνδέσεις σας.

α) Εάν είστε κόμβος "Πελάτης", δηλώστε μόνο μια διασύνδεση επιλέγοντας το access point που συνδέεστε. Αν δεν υπάρχει στη λίστα, τότε ο κάτοχος του Access Point δεν έχει κάνει δήλωση διασύνδεσης. Ενημερώστε τον για την δημιουργία της. Εάν δεν έχετε συνδεθεί ακόμη στο δίκτυο δεν χρειάζεται κάποια άλλη ενέργεια.
Μπορείτε να δείτε πιθανά σημεία πρόσβασης στη γύρω περιοχή και να επικοινωνήσετε με τους ιδιοκτήτες τους.

β) Εάν διαθέτετε πολλαπλές κατευθυντικές διασυνδέσεις (backbone) δηλώστε τις μια-μια με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι' αυτές. Σημειώνετε πως για να είναι έγκυρη μια διασύνδεση backbone, θα πρέπει ο κόμβος με τον οποίο κάνετε τη ζεύξη να έχει δηλώσει και στις δικές του διασυνδέσεις την καταχώρηση για την μεταξύ σας ζεύξη.

γ) Εάν διαθέτετε Access Point δηλώστε το στις διασυνδέσεις σας ώστε να μπορούν οι πελάτες σας να το επιλέγουν.

Μπορείτε να δημοσιεύσετε πληροφορίες που αφορούν την μορφή του δικτύου σας. Δηλώστε να υποδίκτυα και τις διευθύνσεις που χρησιμοποιείτε για το τοπικό σας δίκτυο, για τις διασυνδέσεις σας με άλλους κόμβους (προσοχή: για τις διασυνδέσεις backbone, η δήλωση μπορεί να γίνει μόνο από τους κατόχους του εκάστοτε c class) ή τα υποδίκτυα που έχετε αποδώσει σε κόμβους "πελάτες".

Μπορείτε, τέλος, να δημοσιεύσετε την οπτική επαφή που διαθέτει ο κόμβος σας στην αντίστοιχη ενότητα.

Προσπαθήστε να ενημερώνετε και να τροφοδοτείτε τους κόμβους σας με όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο έγκυρες πληροφορίες. Αν δείτε παραλήψεις σε άλλους γειτονικούς κόμβους μην διστάσετε να τους ενημερώσετε για την ανανέωση των σελίδων τους. Η απεικόνιση και η σωστή άποψη του δικτύου είναι σημαντικά στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του.

===

  Warning.png ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν χρειάζονται γνώσεις HTML για να φτιάξετε τη δική σας σελίδα! Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό θέμα εδώ

Δημιουργία προσωπικής ιστοσελίδας ή ιστοσελίδας κόμβου

Πλέον μέσω του WiND και του Sites.wna.gr μπορείτε να φτιάξετε και την προσωπική σας σελίδα.

Ο καθένας που έχει φτιάξει κόμβο στο WiND μπορεί να ορίσει μια σελίδα η οποία θα εμφανίζεται όταν κανείς επισκέπτεται το http://<onoma_tou_kombou>.wna.gr

Την σελίδα που θέλετε να εμφανίζεται όταν κάποιος πληκτρολογεί το παραπάνω URL την ορίζετε μέσα από την διαχείριση του κόμβου σας στην επιλογή "Σελίδα Κόμβου".
(Αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχουν κενά η χαρακτήρες μη αποδεκτοί για URL όπως @ ! κτλ)

Nodepage.png

π.χ. στον κόμβο wavesoft, εάν πληκτρολογήσουμε εδώ μια σελίδα που θέλουμε πχ. http://www.wavesoft.gr

κάθε φορά που κανείς επισκέπτεται τη σελίδα http://wavesoft.wna.gr θα βλέπει την σελίδα http://www.wavesoft.gr

  Info.png ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν δεν έχετε δική σας σελίδα μπορείτε να φτιάξετε μια στο http://sites.wna.gr

Εάν δεν είστε μέλος του συλλόγου μπορείτε να φτιάξετε μια σελίδα στο wiki ή στο Blog σας και να την αντιστοιχήστε στο URL του κόμβου σας ή να δηλώσετε το αντίστοιχο θέμα στο φόρουμ έτσι ώστε να ενημερώνονται οι υποψήφιοι χρήστες του κόμβου σας!

  Info.png ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν αφήσετε κενό το "Σελίδα κόμβου" τότε σαν σελίδα του κόμβου σας θα εμφανίζεται η αντίστοιχη σελίδα του WiND

Δείτε ποιοι κόμβοι έχουν ήδη δική τους σελίδα --Stargazer 13:17, 3 Δεκεμβρίου 2009 (UTC) ===

Οδηγίες για κομβούχους (χρήστες που έχουν κόμβους με πάνω από μια διασυνδέσεις)

Το WiND του WNA έχει αρκετές διαφορές από την αρχική έκδοση που έχουν φτιάξει τα μέλη του AWMN.

To WiND συνδέεται με το φόρουμ και μπορεί και αναγνωρίζει δυναμικά το εάν είστε κομβούχος ή όχι, δίνοντάς σας τις ανάλογες προσβάσεις (αφαιρώντας ή προσθέτοντας προσβάσεις) στο φόρουμ και το wiki του WNA.

Εάν για παράδειγμα δημιουργήσατε νέο κόμβο με διασυνδέσεις με κάποιον υπάρχον κόμβο στην κοινότητά σας, το σύστημα θα το εντοπίσει και θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Εάν έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και έχετε πάρει IP-Class στον κόμβο σας τότε θα σας δώσει πρόσβαση στις σχετικές σελίδες του φόρουμ και του wiki.

(Υπενθυμίζεται πως για να λειτουργεί κάποιο Link, πρέπει η διασύνδεση να είναι ενεργή και από τον απέναντι κόμβο. Δηλαδή εάν ο απέναντι κομβούχος κλείσει για παράδειγμα το μοναδικό link που έχετε ενεργό στο δίκτυο και το δηλώσει στο WiND η διασύνδεση αυτή θεωρείται ανενεργή και το σύστημα σας αφαιρεί αυτόματα τα δικαιώματα του κομβούχου ειδοποιώντας σας με Προσωπικό Μύνημα την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στο φόρουμ)


Αρχικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως στην αρχική σελίδα επεξεργασίας του κόμβου σας, δηλώνετε μεταξύ των άλλων τους συνδιαχειριστές του κόμβου σας, δηλαδή άτομα που έχουν πρόσβαση και μπορούν να κάνουν αλλαγές στον κόμβο σας και την ασύρματη κοινότητα στην οποία ανήκετε.


Η κάθε ασύρματη κοινότητα έχει ορίσει κάποιους διαχειριστές οι οποίοι έχουν πρόσβαση στη σελίδα του κόμβου σας και μπορούν να σας βοηθήσουν κάνοντας αλλαγές. Επίσης κάθε κοινότητα ορίζει τους όρους χρήσης του δικτύου της τους οποίους εφαρμόζουν τα μέλη της. Σε περίπτωση που ο διαχειριστής σας είναι online και τον έχετε προσθέσει | στη λίστα φίλων σας, μπορείτε να κάνετε live chat ενώ βρίσκεστε μέσα στο WiND.


Εφόσον η κοινότητα στην οποία ανήκετε έχει δικό της εγκατεστημένο WiND, δηλώνετε και τον αριθμό κόμβου που έχετε στο WiND την κοινότητάς σας.

! Θυμηθείτε: Για εύκολη πρόσβαση στον κόμβο σας πληκτρολογείτε όνομαΚόμβου.wna.gr και μεταφέρεστε άμεσα στη σελίδα σας στο WiND 


Για παράδειγμα:

Localcompage.jpg


Αρχείο καταγραφής αλλαγών

Για να ξέρουν όλοι οι διαχειριστές ενός κόμβου τι αλλαγές γίνονται κάθε φορα και να υπάρχει ένα ιστορικό προστέθηκε η λειτουργία του αρχείου αλλαγής καταγραφών αλλαγών.

Αφού κάνετε επεξεργασία κόμβου, τέρμα κάτω υπάρχει η νέα επιλογή όπως φαίνεται εδώ:

Nodechanges.jpg


Πατώντας στο "προσθήκε αλλαγής στο αρχείο καταγραφής για τον κόμβο αυτό"

εμφανίζεται το παρακάτω, όπου μπορείτε να καταχωρήσετε το τι αλλάξατε, σε ποιον τομέα (Δηλαδή τι αφορά η αλλαγή, την αιτιολογία και κάποιο σχόλιό σας.


Nodechanges add.jpg


Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές του WiND στο email: wind_team {αt} wna.gr