Wireless Networks Association   Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων   [ Θέλουμε το σήμα μας να φτάσει παντού! Βάλτε από τώρα το στίγμα σας στο Χάρτη κάλυψης δικτύων, και αφήστε σε εμάς όλα τα υπόλοιπα! ]
 

Thread Rating:
  • 1 Ψήφοι - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
8 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα πρεμιέρας για το πρωτόκολλο IPv6
21-05-2011, 09:56 AM, (This post was last modified: 21-05-2011, 09:58 AM {2} by stargazer.)
#1
8 Ιουνίου Παγκόσμια ημέρα πρεμιέρας για το πρωτόκολλο IPv6
Η Κοινότητα Διαδικτύου (Internet Society) ανακοίνωσε πως η 8 Ιουνίου θα είναι η Παγκόσμια ημέρα της 6ης έκδοσης του πρωτοκόλλου διαδικτύου (IPv6). Φέτος (στις 8 Ιουνίου) θα γίνει μια 24ωρη δοκιμή του καινούριου πρωτοκόλλου ενώ παράλληλα θα τρέχει η 4η έκδοση να ελέγξουν για τυχόν προβλήματα συμβατότητας μεταξύ τους. Λίγα λόγια για το λεγόμενο πρωτόκολλο διαδικτύου:

Μεταξύ των ιστοσελίδων που προσχώρησαν στην κοινότητα αυτή είναι το Google, Facebook, Yahoo!, Akami, Limelight και φυσικά γιατί να λείψουμε από τον χορό, συμμετέχει και το AWMN.

Μερικές διαφορές μεταξύ του IPv4 και του ΙPv6:

1. Αριθμός διευθύνσεων πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP addresses):
Στην 6η έκδοση οι διευθύνσεις είναι 128 bits ενώ της 4ης έκδοσης είναι στα 32bits. Κατά συνέπεια στην 6η έκδοση μπορούν να υπάρξουν 2^128 (ή κατά προσέγγιση) 3.4*10^138 διευθύνσεις ενώ η 4η έκδοση επιτρέπει μονάχα 4 δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Να επισημάνουμε πως η IANA έχει υπολογίσει πως εδώ και λίγο καιρό δεν υπάρχουν ελεύθερες διευθύνσεις IPv4. Το πρόβλημα αυτό είναι ίσως ο βασικότερος λόγος για τον οποίο θα γίνει η αλλαγή στην 6η έκδοση.

2. Δυνατότητες Multicasting:
Στην 6η έκδοση υπάρχει εξαρχής η δυνατότητα Multicasting (αποστολής πακέτων προς πολλαπλούς προορισμούς με μιας) ενώ στην 4η έκδοση, αν και χρησιμοποιείται συχνά, θα πρέπει κάθε φορά να γίνουν κατάλληλες ρυθμίσεις (προσθέσεις, implemented features). Εννοείται πως οι δυνατότητες multicasting στην 6η έκδοση θα είναι περισσότερες από αυτές στην 4η.

3. Ακαθόριστα αυτοματοποιημένες διευθύνσεις (Stateless address autoconfiguration - SLAAC)
Oι υποδοχείς (hosts) IPv6 μπορούν αυτόματα να ρυθμιστούν κατά την σύνδεση με ένα δίκτυο ΙPv6 (routed IPv6 network) χρησιμοποιώντας ΙCMPv6 μηνύματα εντοπισμού δρομολογητή (ICMPv6 router discovery messages)

Ο όρος κατάσταση (state) αναφέρεται στη διαμόρφωση της πληροφορίας σε ένα πρόγραμμα ή ένα μηχάνημα. Μερικά παραδείγματα: Stateless protocol, Stateful firewall και Stateless IP/ICMP Translation

4. Ασφάλεια πρωτοκόλλου δικτύου:
Η ασφάλεια του πρωτοκόλλου δικτύου (IPsec) αναπτύχθηκε αρχικώς για την IPv6 , αλλά σε κάποια φάση παράλληλα ξεκίνησε η τροποποίηση του προκειμένου να υποστηρίζεται και από την 4η έκδοση. Στο IPv6 είναι υποχρεωτική η ύπαρξη του IPsec ενώ στην 4η έκδοση είναι προαιρετική.

5. Επεξεργασία από τους δρομολογητές:

Στην In IPv6, το header των πακέτων αλλά και η επεξεργασία τους έχει απλουστευτεί με σκοπό να γίνεται η επεξεργασία πιο αποδοτικά. Συνέπεια των αλλαγών αυτών έχουν άμεση σχέση με ένα από τα "δόγματα" στην σχεδίαση του διαδικτύου: end-to-end principle of Internet design*
*Για όσους έχουν χρόνο, αξίζει πραγματικά να διαβάσουν περί του Internet Protocol Suite που υπάρχει στην σελίδα με το παραπάνω δόγμα. Έστω και μια γρήγορη ανάγνωση θα σας δώσει μια επισκόπηση του θέματος κάτι πολύ σημαντικό! Στη συνέχεια, όποιος έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον περί σχεδιασμού τηλεπικοινωνιών, και πρωτοκόλλων δικτύων, αξίζει να διαβάσει για το Μοντέλο αναφοράς OSI


6. Φορητή έκδοση:
H φορητή έκδοση του πρωτοκόλλου αποφεύγει το τριγωνική δρομολόγηση (triangular routing) με αποτέλεσμα η 6η (φορητή) έκδοση να είναι πολύ πιο αποδοτική.

7. Προσθήκη "πρόσθετων" (extension-headers) για περισσότερες δυνατότητες ρύθμισης:
Στην ΙPv6 ο header έχει καθορισμένο μέγεθος (40 οctates) και δύνεται η προσθήκη επιπλέον πρόσθετων-headers (extension-headers) τα οποία επιτρέπουν την παραμετροποίηση της ποιότητα υπηρεσιών, της ασφάλειας, της φορητότητας κλπ χωρίς την επανασχεδίαση του βασικού πρωτοκόλλου.

8. Πακέτα ωφέλιμου φορτίου:
Στην IPv6 τα πακέτα ωφέλιμου φορτίου (payload) μπορούν να φτάσουν τα (2^32 - 1) octes ενώ στην ΙPv4 μπορούν να φτάσουν τα (2^16-1). Tα πακέτα στην περίπτωση της IPv6 αποκαλούνται και jumbograms καθώς ξεπερνάνε (κατά πολύ) την πρότυπη Μέγιστη Μονάδα Μεταφοράς (ΜΤU) της τεχνολογίας δικτύων.


Thanks to Lab.gr for the analysis
Πηγή: ΑWMN.net
Ασύρματα δίκτυα: Πρόκειται για σημεία πρόσβασης τεχνολογιών WiFi, ενωμένα συνήθως σε ένα ενιαίο δίκτυο που παρέχει υπηρεσίες παραπλήσιες με αυτές του Internet, με μεγαλύτερες όμως ταχύτητες και χωρίς χρέωση. Πάνω από όλα όμως πρόκειται για ομάδες ανθρώπων ενωμένες στο ίδιο δίκτυο (Ασύρματη κοινότητα) που μοιράζονται το χόμπυ τους για την τεχνολογία. Το ασύρματο αυτό δια-δίκτυο βασίζεται στην ομαδικότητα, στον εθελοντισμό και στην προσφορά
Πείτε το στους φίλους σας!


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Thread Author Replies Views Last Post
  “Καρφί” της Apple για τη Samsung με αφορμή την Ημέρα της Γης [Video] admin 0 1,502 22-04-2014, 09:41 PM
Last Post: admin
  Μια ολόκληρη ημέρα αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη σε ένα εντυπωσιακό video admin 0 1,339 22-03-2014, 01:56 PM
Last Post: admin

Forum Jump:

Return to TopReturn to Content