Wireless Networks Association   Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων   [ Θέλουμε το σήμα μας να φτάσει παντού! Βάλτε από τώρα το στίγμα σας στο Χάρτη κάλυψης δικτύων, και αφήστε σε εμάς όλα τα υπόλοιπα! ]
 

Thread Rating:
  • 0 Ψήφοι - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
E.E.: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά των πιθανών μέτρων καταπολέμησης της πειρατείας
11-03-2010, 04:43 PM,
#1
E.E.: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά των πιθανών μέτρων καταπολέμησης της πειρατείας
To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του τοποθετήθηκε αρνητικά στην συμφωνία Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) η οποί κατηγορείται πως δίνει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων περισσότερα δικαιώματα εναντίον των χρηστών που τα παραβιάζουν. Με ψήφους 663 κατά και μόλις 13 υπερ χθες Τετάρτη τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν πως η ACTA παραβιάζει την σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον το ψήφισμα προειδοποιεί τα εκτελεστικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αν υπογραφεί η ACTA χωρίς την αφαίρεση των όρων που προβλέπουν την αποσύνδεση από το διαδίκτυο των χρηστών οι οποίοι κατεβάζουν παράνομα υλικό.

Οι τέσσερις ευρωβουλευτές που πρωτοστάτησαν στο ψήφισμα κατά της ACTA είναι ο έλληνας Σταύρος Λαμπρινίδης, η Zuzana Roithova, η Françoise Castex και ο Αlexander Alvaro. Παράλληλα έχουν ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών κατά της υπογραφής της ACTA αλλά έχουν συλλέξει μέχρι τώρα μόνο 31 υπογραφές.


Tι είναι όμως η συμφωνία ACTA;

H Anti-Counterfeiting Trade Agreement ξεκίνησε πριν δύο χρόνια στην Γενεύη και είναι μία προσπάθεια να ορισθούν διεθνή πρότυπα για την πνευματική ιδιοκτησία και τα πνευματικά δικαιώματα. Στον πιο πρόσφατο γύρο διαπραγματεύσεων ο οποίος έλαβε χώρα στο Μεξικό συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση (εκπροσωπούμενη από την Ισπανική Προεδρεία), η Ιαπωνία, η Κορέα,το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και ένα μέλος της Ε.Ε. το οποίο δεν κατονομάστηκε.

Οι δύο επόμενοι γύροι έχουν οριστεί για τον Απρίλιο στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και τον Ιούνιο στην Γενεύη της Ελβετίας. Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές και δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση για τις λεπτομέρειες της συνθήκης.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, ακαδημαϊκοί και άλλοι φορείς έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στην ACTA σημειώνοντας πως στόχος της είναι να μεταφέρει στην Ευρώπη και αλλού τον αμερικάνικο δρακόντειο τρόπο αντιμετώπισης της πειρατείας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές πληροφοριών και το La Quadrature du Net η ACTA ενδεχομένως δεν θα ακολουθήσει τον γαλλικό δρόμο της νομοθέτησης των "τριών χτυπημάτων" ή αλλιώς νόμος HADOPI αλλά θα επιτρέπει στους παρόχους να υιοθετούν άλλα μέτρα εναντίον των χρηστών τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιο του.

H ΕuroISPA το συλλογικό όργανο των παρόχων στην Ευρώπη, δηλώνει πως οι πιο πρόσφατες ανεπίσημες πληροφορίες φανερώνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται σοβαρά την πρόταση των Η.Π.Α. η οποία θα περιλαμβάνει "ποινικές κυρώσεις, προειδοποιήσεις του χρήστη και παρακολούθηση της κίνησης της γραμμής του." Παρότι ο Επίτροπος Εμπορίου Karel de Gucht διαβεβαίωσε τους Ευρωβουλευτές πως η Ε.Ε. δεν σκέφτεται να υιοθετήσει όλα αυτά τα μέτρα στο κείμενο της ACTA, η EuroISPA υποστηρίζει πως υπάρχουν πληροφορίες που διαψεύδουν τον Επίτροπο.
"Ο Επίτροπος δεν δεσμεύτηκε για την μη-υιοθέτηση ποινών όπως αυτές περιγράφονται στα κείμενα της ACTA που έχουν διαρρεύσει", δήλωσε στο ΕuroActiv ο Andrea d'Inneco εκπρόσωπος της EuroISPA.Oι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ACTA έχουν υπογράψει συμφωνητικό μη-δημοσιοποίησης της πορείας των διαπραγματεύσεων και εμφανίζονται απολύτως απρόθυμοι να συζητήσουν οτιδήποτε σχετικό.

Η δήλωση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Στ. Λαμπρινίδη έχει ως εξής:
Το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν να μην δημοσιοποιούν σημαντικά έγγραφα των διαπραγματεύσεων για την επίμαχη εμπορική συμφωνία ACTA

Την άκρα μυστικότητα με την οποία Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν να περιβάλλουν τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ACTA για την καταπολέμηση της πειρατείας και των παραποιημένων προϊόντων, στηλίτευσε με γραπτή παρέμβαση στη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σταύρος Λαμπρινίδης. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, δημιουργούνται έτσι σοβαρές υπόνοιες πως η συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση περιέχει διατάξεις που θα πλήττουν ευθέως βασικά θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως της ελεύθερης έκφρασης, της ιδιωτικότητας και, ευρύτερα, της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, μέσω απόρρητων εγγράφων που έχουν διαρρεύσει, δημιουργείται η εντύπωση πως η συμφωνία θα περιέχει προβλέψεις αντίστοιχες του περίφημου γαλλικού νόμου HADOPI για την καθολική επιτήρηση του διαδικτύου από ιδιωτικές εταιρίες και για τη διακοπή της πρόσβασης πολιτών στο διαδίκτυο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές παρόμοιες νομοθετικές προτάσεις, και μέσω της υιοθέτησης της Έκθεσης Λαμπρινίδη για την "Ασφάλεια και Πολιτικές Ελευθερίες στην Ηλεκτρονική Εποχή" τον Ιούνιο του 2009. Ανησυχίες για τις "κρυφές" προβλέψεις της υπό διαπραγμάτευση Συμφωνίας έχει εκφράσει και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EDPS) κ. Πήτερ Χιούστινξ, σε πρόσφατη γνωμοδότηση του.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτηρίζει την υπόθεση ως απόπειρα «ξεπλύματος νόμων», δηλαδή μίας εν κρυπτώ εισαγωγής νομοθετικών διατάξεων μέσω μίας διεθνούς συμφωνίας, που διαφορετικά δεν θα γίνονταν αποδεκτές ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε από τα περισσότερα Εθνικά Κοινοβούλια. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία κατέληξε στην υιοθέτηση κοινού ψηφίσματος από όλες τις πολιτικές ομάδες. Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές απειλούν να σύρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν τους δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων.

Η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ακολούθησε την πρόσφατη υποβολή "Γραπτής Δήλωσης" προς υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον κ. Λαμπρινίδη και τρεις συναδέλφους του Ευρωβουλευτές, με την οποία απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η άμεση δημοσιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν στις διαπραγματεύσεις για την ACTA και στηλιτεύεται η πιθανολογούμενη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών στο διαδίκτυο. Την δήλωση συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές Francoise Castex (Σοσιαλιστές, Γαλλία), Alexander Alvaro (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) και Zuzana Roithova (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Τσεχία).

Ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Λαμπρινίδη στην Ολομέλεια του Ε.Κ. έχει ως εξής:

"Κύριε Πρόεδρε,

Ελπίζω πως η Γραπτή Δήλωση για την ACTA, την οποία υποβάλλαμε πριν από δύο εβδομάδες μαζί με τους συναδέλφους μου Castex, Alvaro και Roithova και η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια θα λειτουργήσουν, έστω και αργοπορημένα, σαν "ξυπνητήρι" για το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, την ώρα που τα θεμελιώδη δικαιώματα εκατομμυρίων πολιτών διακυβεύονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις. Είμαστε αντίθετοι στο "ξέπλυμα νομοθεσίας" σε διεθνές επίπεδο, την υιοθέτηση δηλαδή νόμων που θα ήταν πολύ δύσκολο να ψηφιστούν όχι μόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από πολλά εθνικά κοινοβούλια.

"Εδώ, φυσικά, αναφέρομαι στον διαβόητο νόμο των "three strikes". Το Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα πως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να προστατεύονται. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται παραδίνοντας σε ιδιωτικές εταιρίες το ολοκληρωτικό δικαίωμα να παρακολουθούν αδιακρίτως τις δραστηριότητες κάθε πολίτη στο διαδίκτυο - ένα δικαίωμα που αρνούμαστε να δώσουμε ακόμα και στις αστυνομίες σε περιπτώσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ούτε βεβαίως επιβάλλοντας ποινές δυσανάλογης βαρύτητας, όπως το να αποκόβουμε ολόκληρα νοικοκυριά από την πρόσβαση των μελών τους το διαδίκτυο.

"Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι αυτή καθεαυτή ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Πρέπει να αντιμετωπίζεται και να προστατεύεται ως τέτοιο".

Εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες 38 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, διαπραγματεύονται τη σύναψη της συμφωνίας ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) για την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της εμπορίας των παραποιημένων προϊόντων. Η όλη διαδικασία έχει κρατηθεί μυστική από τους ευρωβουλευτές, παρότι η Συνθήκη της Λισαβόνας υποχρεώνει το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προμηθεύουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με διεθνείς διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχουν.
Πηγές: EuroActiv και σελίδα Σταύρου Λαμπρινίδη

Posted on Thu, 11 Mar 2010 11:57:36 GMT at http://www.adslgr.com/forum/showthread.p...to=newpost
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται από τον χρήστη admin δημοσιεύονται αυτόματα μέσω του συστήματος. Το ίδιο ισχύει και για προσωπικά ενημερωτικά μηνύματα. Μην απαντάτε με pm στον χρήστη admin καθώς δεν τα διαβάζει κανείς. Μπορείτε να απευθύνεστε στην ομάδα διαχείρισης και στο ΔΣ του συλλόγου


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Thread Author Replies Views Last Post
  Αναστολή των πωλήσεων των tablets της Samsung στην Αυστραλία λόγω ασφαλιστικών μέτρων της Apple admin 0 3,643 02-08-2011, 01:34 PM
Last Post: admin
  Η.Π.Α.: Οι ευρυζωνικοί πάροχοι συμφώνησαν να εμπλακούν στην καταπολέμηση της πειρατείας admin 0 3,185 08-07-2011, 01:25 PM
Last Post: admin
  ΟΤΕ-Cosmote: Ανακοίνωση μέτρων μείωσης του λειτουργικού κόστους admin 0 3,538 28-02-2011, 06:40 PM
Last Post: admin
  Εξαγορά εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού κατά της πειρατείας από την Google admin 0 3,543 05-12-2010, 04:01 AM
Last Post: admin
  Η NSN ανακοινώνει την τεχνολογία Phantom DSL με ταχύτητες 825Mbps σε απόσταση 400 μέτρων admin 0 3,065 26-10-2010, 01:04 PM
Last Post: admin
  H RIAA δαπάνησε 58εκ. δολάρια στο κυνήγι της πειρατείας για να ανακτήσει μόλις 1.4εκ. admin 0 3,441 15-07-2010, 08:10 PM
Last Post: admin
  EETT: Δημόσια διαβούλευση σχετικά την λήψη μέτρων για την πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρίες admin 0 2,978 13-07-2010, 01:23 PM
Last Post: admin
  Μήνυση κατά της Warner Bros για παράνομη χρήση λογισμικού εναντίον της online πειρατείας admin 0 3,478 28-05-2010, 10:45 AM
Last Post: admin
  Αύξηση της πειρατείας λογισμικού για την Ελλάδα το 2009 admin 0 2,698 12-05-2010, 01:47 PM
Last Post: admin
  ΕΕΤΤ: Πρόστιμο στον ΟΤΕ για την μη εφαρμογή των ειδικών μέτρων για ΑΜΕΑ admin 0 3,036 30-04-2010, 12:20 PM
Last Post: admin

Forum Jump:

Return to TopReturn to Content