Wireless Networks Association

Από WNA
(Ανακατεύθυνση από Αρχική σελίδα)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Καλωσορίσατε στο Wiki του WNAClick here to lend your support to: WNA.gr and make a donation at www.pledgie.com !

Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων - 98 άρθρα

 Wireless buildings1.JPG
Φανταστείτε, ένα δίκτυο φτιαγμένο από χρήστες για χρήστες. Φανταστείτε, ένα δίκτυο χωρίς πάγια, και άλλες δεσμεύσεις. Φανταστείτε, ένα δίκτυο πραγματικά μεγάλων ταχυτήτων, όπου η επικοινωνία μεταξύ των μελών είναι άμεση και δωρεάν... Ένα δίκτυο που επεκτείνεται μέρα με τη μέρα, χάρη στην συμμετοχή όλων... Σταματήστε να φαντάζεστε! Ελάτε να ζήσετε μαζί μας την πραγματικότητα! Ένα ενιαίο ελεύθερο δίκτυο για όλους!

Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά.


Εισαγωγή

Σίγουρα όσοι διαβάζετε για πρώτη φορά αυτή τη σελίδα ξέρετε πλέον τι είναι το WiFi. Εμείς λοιπόν ασχολούμαστε με υλοποίηση δικτύων WiFi σε μεγάλες αποστάσεις από το 2002. Τότε που λίγοι είχαν ADSL και WiFi router στο σπίτι. Μιλάμε στην ουσία για ένα τεράστιο LAN που ξεκίνισε σε επίπεδο πόλεων και εκτείνεται πλέον σε όλη την Ελλάδα (όπως φαίνεται και στον χάρτη κάλυψης)

Τι είναι τα Ασύρματα Κοινοτικά Δίκτυα;

Τα Ασύρματα Κοινοτικά Δίκτυα λοιπόν (Wireless community networks ή wireless community projects) είναι εναλλακτικά δίκτυα και δράσεις ομάδων χρηστών που αναπτύσσονται από χομπίστες νέων ασύρματων τεχνολογιών. Είναι ανοιχτά δίκτυα προς όλους χωρίς να πουλούν internet ή άλλες υπηρεσίες. Χρησιμοποιούν αποδοτικά wifi εξοπλισμό του εμπορίου για να φτιάξουν κόμβους που λειτουργούν στις ελεύθερες μη αδειοδοτημένες ISM μπάντες των 2.4 GHz/5.8 GHz.

Αυτές οι δράσεις σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την εξέλιξη του ραδιοερασιτεχνισμού, και πιο ειδικά του λεγόμενου packet radio, όπως επίσης είναι συγγενικές στην φιλοσοφία με τις κοινότητες ελεύθερου λογισμικού. Τεχνικά το κλειδί ανάπτυξης είναι η χρήση τυπικού εξοπλισμού wifi που έχει σχεδιαστεί για εσωτερική χρήση μικρής εμβέλειας, για συνδέσεις αρκετών χιλιομέτρων με την προσθήκη κεραιών υψηλής κατευθυντικότητας. Μάλιστα δεν είναι σπάνια η χρήση ιδιοκατασκευών για στεγανοποίηση εξοπλισμού και η δημιουργία αυτοσχέδιων κεραιών.
Η ιστορία των ασυρματων δικτύων - Ασυρματων κοινοτήτων στην Ελλάδα ξεκινάει το 2001 από την Πάτρα,
όπου 4 φίλοι άρχισαν να συγκεντρώνουν χρήματα για να στήσουν τον πρώτο ασύρματο κόμβο που αποτελούταν από ένα Orinoco Wireless
Access Point και στήθηκε σε κεραία τηλεοπτικού σταθμού, καλύπτοντας έτσι την πόλη της Πάτρας.


Λίγους μήνες αργότερα, μέσα από τα Delphiforums, ξεκίνησε το Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών και μετά από αυτό
αναπτύχθηκαν πολλές ασύρματες κοινότητες σε όλη την Ελλάδα, με την Θεσσαλονίκη να ακολουθεί πρώτη με το Ασύρματο Δίκτυο
Θεσσαλονίκης.

Πώς ξεκίνησαν τα ασύρματα δίκτυα στην Ελλάδα

Τι είναι το WNA και ποιος ο σκοπός της δημιουργίας του

Το WNA σε πρώτη φάση είναι μια κοινότητα (που φιλοξενεί και και το αντίστοιχο Σωματείο με την επωνυμία "Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων" ή "Wireless Networks Association"), που δημιουργήθηκε για να οργανώσει όλες τις αντίστοιχες προσπάθειες στην Ελλάδα. Αποσκοπεί στην διάδοση, δημιουργία, ανάπτυξη, αξιοποίηση και χρήση ασυρμάτων δικτύων, ψηφιακής τηλεπικοινωνίας, διασύνδεσης, συνεργασίας, και ανταλλαγής ιδεών με άλλες Ασύρματες Κοινότητες.

Ο χαρακτήρας του Συλλόγου θα είναι σε όλα τα επίπεδα ανοιχτός, πλουραλιστικός, δημοκρατικός, ελεύθερος και συμμετοχικός.


Για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με τον Σύλλογο WNA μπορείτε να απευθυνθείτε στο info@wna.gr ή να ρωτήσετε στο forum

Σχετικά links για τον Σύλλογο Ασυρμάτων Δικτύων

Κεντρική Σελίδα

Καταστατικό Συλλόγου (ή σε wiki μορφή Καταστατικό WNA)

Θέλετε να βοηθήσετε την κοινότητα ή τον σύλλογο;

Για να διατηρηθεί ένα τέτοιο μεγάλο και φιλόδοξο project, χρειάζεται η συμβολή όλων. Εάν δεν είστε γνώστης της τεχνολογίας μπορείτε να συμβάλετε με το να γίνεται μέλος στον σύλλογο με μία πολύ μικρή συνδρομή της τάξης των 10 ευρώ τον χρόνο. Εάν ξέρετε και πέντε πράγματα μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά και να βοηθήσετε και τους υπόλοιπους να μάθουν!  Υπάρχουν συναντήσεις και ομάδες εργασίας (άτομα με γνώση σε συγκεκριμένη κατεύθυνση) που μπορούν να βοηθήσουν τους νεότερους αλλά και να μαθαίνουν συνεχώς και να ενημερώνονται για τις εξελίξεις μέσα από τις συναντήσεις των ομάδων, workshops και εκπαιδευτικά σεμινάρια.


Υπάρχει μια λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν στο http://www.wna.gr/tasks/. Για βοήθεια στην χρήση του Taskmanager, διαβάστε τον Οδηγό Εργασιών.

Η έκφραση της γνώμη σας για το ποιά εργασία θέλετε να προηγηθεί από την άλλη, και αυτό αποτελεί βοήθεια για μας. Για το λόγο αυτό υπάρχει και μια παράλληλη λίστα με δουλειές στο WNA wiki TaskManager που βρίσκεται όμως για την ώρα σε πειραματικό στάδιο και υπό ανάπτυξη.


Τι είναι τα ασύρματα δίκτυα;

Πώς μπορώ να συνδεθώ;

Πoιοί  είμαστε εμείς;

Πόσο θα κοστίσει;

Γιατί να γίνω μέλος;


Θέλετε να βοηθήσετε στην συγγραφή του wiki;

Το wiki αυτό είναι στην ουσία μια πηγή γνώσης που ενημερώνεται συνεχώς από όλους. Μπορείτε και εσείς να προσθέσετε δικό σας υλικό που θεωρείτε ότι ενδιαφέρει ανεξάρτητα εάν υπάρχει συγκεκριμένη κατηγορία ακόμη για αυτό. Με έναν έξυπνο τρόπο έχουμε συνδέσει λήμματα του wiki με το φόρουμ, έτσι ώστε εάν κάποιος διαβάζει ένα άρθρο στο φόρουμ που δεν κατανοεί να έχει τη δυνατότητα πατώντας σε λέξεις κλειδιά μέσα στο άρθρο να μεταφερθεί στο wiki όπου θα βρεί επεξηγήσεις για τους τεχνικούς όρους και την σχετική τεχνολογία.

Υπάρχει μια λίστα με άρθρα που χρειάζονται βελτίωση στις Σελίδες_που_χρειάζονται_επιπλέον_περιεχόμενο και στο Τι έχουμε να κάνουμε.