Wireless Networks Association   Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων   [ Θέλουμε το σήμα μας να φτάσει παντού! Βάλτε από τώρα το στίγμα σας στο Χάρτη κάλυψης δικτύων, και αφήστε σε εμάς όλα τα υπόλοιπα! ]
 

Thread Rating:
  • 0 Ψήφοι - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Τι είναι το Wi-Fi HaLow;
» IEEE 802.11ah
15-02-2024, 11:06 PM, (This post was last modified: 15-02-2024, 11:09 PM {2} by stargazer. : N/A )
#1
Τι είναι το Wi-Fi HaLow;
Tο Wi-Fi HaLow είναι μια προδιαγραφή της γνωστής σας ασύρματης τεχνολογίας που βασίζεται στο πρωτόκολλο IEEE 802.11ah. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 και τρέχει σε συχνότητες κάτω του 1 GHz, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πρωτόκολλα Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E και Wi-Fi 7, τα οποία χρησιμοποιούν συχνότητες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz.

Και καθώς οι χαμηλότερες συχνότητες μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, το Wi-Fi HaLow μπορεί να παρέχει συνδεσιμότητα έως και ένα χιλιόμετρο και ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που υπάρχει οπτική επαφή των δύο σημείων.

Ωστόσο, η χρήση χαμηλότερης συχνότητας σημαίνει επίσης ότι έχει στενότερα κανάλια και χαμηλότερο εύρος ζώνης, με αποτέλεσμα πιο αργούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων. Μπορεί να παρέχει ταχύτητες δεδομένων από 150 Kbps σε μεγάλες αποστάσεις και έως 86,7 Mbps σε μικρότερες αποστάσεις.

Αυτό ανοίγει μια σειρά από περιπτώσεις χρήσης IoT, ειδικά για μικρές εγκαταστάσεις, όπως ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραφεία. Επιπλέον, μπορεί να υποστηριχθεί ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών, έξυπνων πόλεων και έξυπνων κτιρίων και γεωργικών εφαρμογών.
Το HaLow καταναλώνει επίσης πολύ λιγότερη ενέργεια, καθώς μπορεί να παραμείνει σε κατάσταση χαμηλής ισχύος, χάρη στις διάφορες λειτουργίες ύπνου που ορίζονται στην προδιαγραφή 802.11ah.

Μια μελέτη σύγκρισης που δημοσιεύθηκε από τη Wi-Fi Alliance, αποκάλυψε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας για συσκευές Wi-Fi HaLow που χρησιμοποιούν μπαταρίες 500 mAh σε διαστήματα μετάδοσης ανά δέκα λεπτά, μπορεί να φτάσει τα 3,15 χρόνια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τη διάρκεια ζωής άλλων τεχνολογιών ευρείας περιοχής χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LPWAN).

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Wi-Fi HaLow σε σχέση με το παραδοσιακό Wi-Fi είναι η ικανότητά του να συνδέεται με περισσότερες από 8.000 συσκευές ταυτόχρονα, σε σύγκριση με το Wi-Fi 6 που μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα μόνο σε 2007.

Το Wi-Fi HaLow είναι μια πραγματική εναλλακτική λύση ακόμα και για τα συστήματα LoRaWAN, Bluetooth Low Energy και NarrowΒand-IoT (NB-IoT). Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων είναι επαρκής για ροή βίντεο μέσω του δικτύου, ξεχωρίζοντας το HaLow από τα LoRa, Sigfox και NB-IoT, συν φυσικά το τυπικό Wi-Fi.

Oρισμένοι κατασκευαστές κυκλοφόρησαν επεκτάσεις Wi-Fi που ενσωματώνουν το HaLow, για να επεκτείνουν την εμβέλεια ενός ασύρματου δικτύου σε εκατοντάδες μέτρα.

Όσον αφορά τις συσκευές, η Abode παρουσίασε στην CES 2024 μια νέα κάμερα ασφαλείας που ονομάζεται Edge, η οποία χρησιμοποιεί Wi-Fi HaLow και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά το 1ο τρίμηνο του 2024 για περίπου 200 δολάρια.

Ο Ταϊβανέζος κατασκευαστής Chicony σχεδιάζει επίσης να εισάγει κάμερες ασφαλείας που χρησιμοποιούν Wi-Fi HaLow.

Δυστυχώς, ο υπάρχον ασύρματος δρομολογητής σας είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να υποστηρίξει τα οφέλη του HaLow, ούτε και μέσω αναβάθμισης υλικολογισμικού, καθώς το HaLow απαιτεί νέο υλικό.

Όπως συμβαίνει το ίδιο και με τις συσκευές που υποστηρίζουν Wi-Fi 6E, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Wi-Fi 7, απλά με μια ενημέρωση λογισμικού.

πηγή: iguru.gr
Ασύρματα δίκτυα: Πρόκειται για σημεία πρόσβασης τεχνολογιών WiFi, ενωμένα συνήθως σε ένα ενιαίο δίκτυο που παρέχει υπηρεσίες παραπλήσιες με αυτές του Internet, με μεγαλύτερες όμως ταχύτητες και χωρίς χρέωση. Πάνω από όλα όμως πρόκειται για ομάδες ανθρώπων ενωμένες στο ίδιο δίκτυο (Ασύρματη κοινότητα) που μοιράζονται το χόμπυ τους για την τεχνολογία. Το ασύρματο αυτό δια-δίκτυο βασίζεται στην ομαδικότητα, στον εθελοντισμό και στην προσφορά
Πείτε το στους φίλους σας!


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Thread Author Replies Views Last Post
  Τι είναι το Wi-Fi HaLow; 0 290 15-02-2024, 11:04 PM
Last Post: stargazer

Forum Jump:

Return to TopReturn to Content