Εξοπλισμός

Από WNA
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
  Particle stub.png Αυτό το άρθρο σχετικά με τον ασύρματο εξοπλισμό είναι σε πρώιμο στάδιο. Βοηθήστε και εσείς το WNA WiKi, επεκτείνοντας το!


Τυπικός Εξοπλισμός

  Mine.png Να συμπληρωθούν επιγραμματικά ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται. Κάντε το τώρα!

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στο δίτυο, μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:

Εξοπλισμός Χρήστη

  • Access Point σε Client Mode
  • Κεραία

Εξοπλισμός Κόμβου

  • Router
  • Κεραίες ακριβείας
  • Ιστός


Επεξήγηση Εξοπλισμού

  Mine.png Να αναλυθεί ο εξοπλισμός της παραπάνω λίστας. Κάντε το τώρα!

Access Point

  Mine.png Να προστεθούν οι τύποι access point, rouretboard κλπ. που χρησιμοποιούνται & Φωτογραφίες. Κάντε το τώρα!

Προκειμένου να μειωθεί το κόστος του εξοπλισμού για χρήστες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα οποιοδήποτε Wireless Access Point, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί ως Client.

Κεραία

Μια κεραία Stella Doradus
  Mine.png Να προστεθούν οι τύποι κεραίας που χρησιμοποιούνται & Φωτογραφίες. Κάντε το τώρα!

Οι κατηγορίες των κεραιών μπορούν να χωριστού σε δύο: Κεραίες ακριβείας / Μικρών απωλειών για κόμβους, και φτηνές κεραίες, ή ιδιοκατασκευές για πελάτες. Αναλυτικότερα:

Κεραίες ακριβείας

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

  • Οι κεραίες Grid
  • Panel
  • Τα δορυφορικά πιάτα

Κατευθυντική Grid

Πρόκειται για μια παραβολική κεραία, με ανακλαστήρα ένα πλέγμα από σύρμα.

Πλεονεκτήματα

  • Μικρή αντίσταση σε αέρα, οπότε μπορεί να τοποθετηθεί σε ψηλό ιστό.
  • Μικρότερη αισθητική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Μειονεκτήματα

  • Μεγαλύτερο κόστος. Μια τέτοια κεραία κοστιζει περιπου απο 55 ευρω και πανω
  • Ανάλογα την κεραία, λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη επίδοση από ένα παραβολικό κάτοπτρο.

Οι συνηθέστερες τιμές απολαβής των Grid είναι 17dBi, 19dBi και 24dBi. Στην αγορά υπάρχουν οι ακόλουθες μάρκες:

Andrew: H κορυφαία κεραία τύπου grid me πολύ καλό διάγραμμα ακτινοβολίας.

Pasific wireless, Equinnox, Maxrad: Πολύ καλή κεραία τύπου grid ΄με αρκετά καλό διάγραμμα ακτινοβολίας.

Stella Doradus: Χαμηλού κόστους και ποιότητας grid. Αποφεύγουμε όλα τα μοντέλα εκτός από την 24αρα. Έχει κέρδος 23dBi και αρκετά καλό διάγραμμα ακτινοβολίας. Είναι το μόνο μοντέλο Stella Doradus που μπορεί να σταθεί. Τα υπόλοιπα δημιουργούν πολύ θόρυβο.

Προτιμούμε κεραίες των 24dBi καθώς έχουν πολύ καλή απολαβή και πολύ στενή δέσμη εκπομπής. Δηλαδή:

Λαμβάνουμε πολύ καλύτερα το AP λόγω του μεγέθους του πλέγματος. Δεν δημιουργούμε θόρυβο καθώς το "άνοιγμα" της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας είναι μικρό (στενή δέσμη εκπομπής). Σημείωση: σε περίπτωση χρήσης κεραίας 24dBi πάντα επιλέγουμε ασύρματη συσκευή που μπορεί να ρυθμίζει την ισχύ εκπομπής.

Panel

Το πάνελ αποτελεί μια επίπεδη λύση κεραίας. Το χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις όπου απέχουμε λίγα μόλις μέτρα απο το AP. Η απολαβή του φτάνει μέχρι και τα 19dBi για τα 2,4Ghz.

'Πλεονεκτήματα'

  • Αισθητικά κομψό λόγω μικρού μεγέθους.
  • Φτηνή λύση σε μικρά dBi.

Μειονεκτήματα Παρουσιάζει μεγαλύτερη αντίσταση στον αέρα σε σχέση με τη grid. Χρειάζεται καλή τοποθέτηση. Μεγάλο "άνοιγμα" εκπομπής. Συνίσταται μόνο σε πολύ κοντινές αποστάσεις από το AP.

Πιάτο Αποτελείται από μια κατευθυντική κεραία χαμηλού κέρδους η οποία έχει τοποθετηθεί μπροστά σε έναν ανακλαστήρα παραβολικού σχήματος. Το κέρδος της διάταξης που προκύπτει εξαρτάται κυρίως από τη συχνότητα και τη διάμετρο του ανακλαστήρα.

Υπάρχουν 2 ειδών κάτοπτρα στο εμπόριο: αλουμινίου και σιδερένια. Το αλουμινένιο έχει το πλεονέκτημα ότι δε σκουριάζει και ότι είναι ελαφρύτερο, άρα ευκολότερο στον χειρισμό.

Στο κάτοπτρο προσαρμόζουμε ένα feeder για την περιοχή των 2.4GHz Αυτό μπορεί να είναι ιδιοκατασκευή (κοντή cantenna, biquad, yagi) ή να είναι έτοιμο του εμπορίου.

Πλεονεκτήματα

  • Μικρό κόστος, καλής ποιότητας κεραία εφόσον το feeder είναι και αυτό καλής ποιότητας και σωστά τοποθετημένο.

Μειονεκτήματα

  • Το κάτοπτρο παρουσιάζει μεγάλη αντίσταση στον άνεμο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η στήριξη του. Λόγω των υψηλών ανέμων στη Θεσσαλονίκης δεν συνίσταται.
  • Επίσης παρουσιάζει μια αντιαισθητική εικόνα τοποθετημένο σε ιστό.


Ένα PoE Injector

PoE - Power Over Ethernet

Οι συσκευές PoE (Power over Ethernet) χρησιμοποιούνται συνήθως για να τροφοδοτήσουν εξοπλισμό, όταν δεν είναι διαθέσιμη παροχή ρεύματος στην γύρω περιοχή του. Το PoE μπορεί να μεταφέρει ρεύμα μέσω του καλωδίου Ethernet, παράλληλα με τα δεδομένα.


Οδηγίες αγοράς εξοπλισμού

  Mine.png Να αποκοπεί η διαδικασία σύνδεσης και να γίνει ξεχωριστό άρθρο. Κάντε το τώρα!

Αφού έχετε ολοκληρώσει τα παραπάνω βήματα (π.χ. έχετε διασφαλίσει την οπτική επαφή με το/τα σημεία που θέλετε να συνδεθείτε, έχετε επικοινωνήσει με τους κομβούχους και έχετε κατασταλάξει στο τι τύπος κόμβου θέλετε να γίνετε) είστε έτοιμος να προβείτε στην αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού. Την τοποθέτηση μπορείτε να την κάνετε είτε εσείς ο ίδιος μόνος σας είτε με την βοήθεια κάποιου παλιότερου και πιο έμπειρου μέλους του δικτύου.

Για να δοθεί επομένως, βοήθεια για την αγορά εξοπλισμού, θα πρέπει να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον κόμβο σας, ξεκινώντας με το NodeID, σε ποιον από πόσους ορόφους μένετε, τι θέα έχετε, πόσο μακριά είναι ο κόμβος που προτίθεστε να συνδεθείτε, εάν έχετε δυνατότητα για τοποθέτηση υπολογιστή στην ταράτσα, εάν έχετε εμπειρία-γνώση σε GNU/Linux, καθώς και εάν προτίθεστε να γίνετε ένας απλός "πελάτης" ή έχετε την όρεξη και την δυνατότητα να τοποθετήσετε έναν πλήρη κόμβο με πολλαπλά interfaces και δυνατότητες routing. Το κόστος εξοπλισμού είναι σχετικό με τη σύνδεση που θέλετε να πραγματοποιήσετε και τις συνθήκες που την διέπουν.

Πάντως οι βασικές απαιτήσεις για τον εξοπλισμό είναι (τα παραδείγματα δεν αποτελούν προτάσεις αγοράς εξοπλισμού):

  • Συσκευές που κατεβάζουν ισχύ σε 0dBm (π.χ. Linksys WRT54 ή άλλες συσκευές που δέχονται ως firmware το OpenWRT ή το ddWRT, EZ3, embedded συστήματα SBC όπως routerboard, alix, wrap, soekris ή standard PCs με λειτουργικό Mikrotik ή GNU/Linux). Αν χρησιμοποιηθεί PC/embedded/SBC τότε ισχύ κατεβάζουν οι κάρτες βασισμένες σε Intersil Prism και Atheros chipset (π.χ. Wistron CM6/CM9, Cisco 340/350, Netgear 311MA, WLM54G23 & WLM54SAG)
  • Να έχουν συνδετήρα για εξωτερική κεραία.
  • Να έχουν δυνατότητα για site survey (κυρίως για εξωτερικές συσκευές).
  • Κεραίες απλών κόμβων "πελατών" (clients) όσο το δυνατόν μεγαλύτερες, περί τα 21-24dbi ώστε να εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή ενίσχυση της λήψης, ενώ η συνολική εκπεμπόμενη ισχύς δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20dBm (κέρδος κεραίας + έξοδος συσκευής - απώλειες καλωδίων). Η ύπαρξη εξωτερικής κεραίας είναι απαραίτητη, ακόμα και για link κάτω από 100 μέτρα.
  • Κεραίες με όσο το δυνατόν στενότερη δέσμη εκπομπής (προτιμάμε δορυφορικά πιάτα διαμέτρου άνω των 80cm με κατάλληλο feeder που η βάση τους, τους επιτρέπει να πέρνουν χαμηλή κλίση), αποφεύγουμε κεραίες με μεγάλους πλαϊνούς λοβούς καθότι μαζεύουν θόρυβο αλλά και δημιουργούν (παράδειγμα προς αποφυγήν, αποτελούν οι κεραίες από την Stella Doradus, οι οποίες είναι χαμηλής ποιότητας και κακοσχεδιασμένες)
  • Δεν αγοράζουμε omnidirectional (πολυκατευθυντικές) κεραίες μεγαλύτερες από 8-10dΒi, ενώ γενικά η αγορά omni αντενδεικνύεται καθότι αφορά μόνο τη δημιουργία Access Point (AP), τα οποία δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητα σε πολλές περιοχές της Αθήνας αφού εκτός της υπερπροσφοράς που υπάρχει, δημιουργούν πολύ θόρυβο. Τα AP θα πρέπει να στήνονται μόνο μετά από προσεχτική έρευνα με τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου και να αντισταθμίζονται τα θετικά και αρνητικά της επιλογής.
  • Τοποθετούμε ειδικά καλώδια χαμηλών απωλειών, με μεγάλη διατομή, αντίστασης 50 Ohm, όπως LMR-400 (ή παρόμοιου τύπου WBC400/CDF400 κλπ), Aircom+, H2000 για αποστάσεις πομπού-κεραίας μέχρι 10 μέτρα, και για αποστάσεις πάνω από 10 μέτρα βάζουμε LMR-600 (ή παρόμοιου τύπου), Heliax 1/2" ή και καλύτερα. Προτιμούμε όμως να υπάρχει όσο το δυνατόν λιγότερο καλώδιο γίνεται, γι' αυτό προτίνουμε την τοποθέτηση εξωτερικής συσκευής ή SBC κοντά στην κεραία (πχ μέσα σε ηλεκτρολογικό κουτί επάνω στον ιστό με 1-2 μέτρα καλώδιο κεραίας μονάχα), ή την τοποθέτηση PC και πάλι πολύ κοντά στον ιστό.
  • Πάνω από όλα προσέχουμε την ασφάλειά μας. Φροντίζουμε ώστε η κατασκευή μας να είναι καλά στηριγμένη και στεγανή. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχουν καλώδια ρεύματος εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, οι ηλεκτρονικές συσκευές να είναι προστατευμένες και στεγανές, και γενικά το κεραιοσύστημα μας να είναι ανεκτικό σε υψηλούς ανέμους.

Η αγορά εξοπλισμού γίνεται από εμπορικά καταστήματα ηλεκτρονικών και ειδών πληροφορικής.

Πηγές

  • Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από το AWMN