Wireless Networks Association   Σύνδεσμος Ασυρμάτων Δικτύων   [ Θέλουμε το σήμα μας να φτάσει παντού! Βάλτε από τώρα το στίγμα σας στο Χάρτη κάλυψης δικτύων, και αφήστε σε εμάς όλα τα υπόλοιπα! ]
 

Thread Rating:
  • 1 Ψήφοι - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Η πρώτη Διακοινοτική διασύνδεση VPN εκτός Ελλάδος είναι γεγονός.
20-12-2009, 02:57 AM, (This post was last modified: 20-12-2009, 02:59 AM {2} by stargazer.)
#1
Η πρώτη Διακοινοτική διασύνδεση VPN εκτός Ελλάδος είναι γεγονός.
Χθες το Μεσημέρι άρχισαν να περνάνε τα πρώτα ping από και προς την Ljubljana της Σλοβενίας. Πρόκειται για μια από τις πρώτες (αν όχι η πρώτη) διακρατική VPN διασύνδεση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών και του νεοσύστατου ασύρματου δικτύου της Ljubljana WLAN-Lj.

Η διασύνδεση έχει καθαρά πειραματικό και συμβολικό σκοπό ενώ παράλληλα θα δοκιμαστεί κάθε υπηρεσία που μπορεί να φανεί ενδιαφέρον τόσο σε μας όσο και στο απέναντι άκρο.

Λίγα λόγια το Wlan-lj. Το ασύρματο δίκτυο της Ljubljana είναι νεοσύστατο και έχει διανύσει μόλις τον πρώτο του χρόνο. Η δομή του είναι ιδιαίτερα ανορθόδοξη για τα δικά μας δεδομένα και έχει αρχίσει από εκεί που ίσως μια μέρα να καταλήξουμε (και) εμείς. Δηλαδή σε κάτι hybrid wifi + wire + fiber.

Το δίκτυο δημιουργήθηκε όχι γιατί υπήρχε ανάγκη για bandwidth, όχι γιατί θελαν να διασυνδεόσουν απόμακρες τοποθεσίες χωρίς ευρυζωνικότητα αλλά γιατί είχαν άπλετο internet bandwidth και θέλησαν τόσο να το μοιραστούν όσο και να συνυπάρξουν σε μια κοινότητα η οποία θα πειραματιστεί και με τις ασύρματες τεχνολογίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στην Ljubljana (κατά τα λεγόμενα τους) μια fiber συμμετρική διασύνδεση των 10Mbit κοστίζει περίπου 15-20 euro.

Χρησιμοποιώντας τέτοιες για εργαλείο και για να δώσουν γρήγορη ώθηση στην ανάπτυξη του δικτύου συνδέουν σημεία τα οποία δεν μπορούν ακόμα να συνδέσουν ασύρματα. Απίστευτο και όμως αληθινό. Ενώ κάποια σημεία είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους ασύρματα, τα περισσότερα συνδέονται μέσο vpn με έναν κεντρικό server. Με λίγα λόγια είναι ένα ερασιτεχνικό πειραματικό hybrid μοντέλο Βασισμένο τόσο στο Fon Project όσο και σε Meshing το οποίο μοιάζει περισσότερο με αυτό του βορά (βλ freifunk και funkfeuer) χωρίς να έχει πάρει βέβαια ακόμα την τελική του μορφή.
Από τεχνικής άποψης το δίκτυο χρησιμοποιεί OLSR και οι περισσότερες συσκευές είναι OpenWRT based. Μάλιστα έχουν αναπτύξει ένα πολύ ενδιαφέρον Project όπου δηλώνοντας όλα τις σχετικές ρυθμίσεις του κάθε node στο portal τους, μπορούν και παράγουν custom firmware images για διάφορε συσκευές.

Το site τους βρίσκεται εδώ http://wlan-lj.net/ ενώ μια λίστα κόμβων μπορεί να βρεθεί εδώ https://nodes.wlan-lj.net/. To Google translate είναι μια καλή μέθοδος για να ρίξετε μια ματιά τριγύρω.

Για την διασύνδεση έχει χρησιμοποιηθεί το εφεδρικό subnet 10.254.0.0/16 μιας και η κοινότητα εκεί είναι πολύ μικρή ακόμα και κατάφεραν να αλλάξουν πολύ γρήγορα το IP plan τους. Προσβλέποντας στην μετάβαση σε IPv6 όλα αυτά θα αλλάξουν. Αυτό θα βοηθήσει επίσης και την διασύνδεση και άλλων ευρωπαϊκών ασύρματων κοινοτήτων που για τώρα είναι αδύνατων να διασυνδεθούμε λόγο IP addressing plan .

Καλοτάξιδο το VPN λοιπόν, καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στους φίλους από την Σλοβενία. Τώρα πια αν βρείτε κανένα hotspot wlan-lj στην Σλοβενία θα ήσαστε μια ανάσα μακριά από το AWMN και στην Ljubljana.

Πηγή: Athens Wireless Metropolitan Network
Ασύρματα δίκτυα: Πρόκειται για σημεία πρόσβασης τεχνολογιών WiFi, ενωμένα συνήθως σε ένα ενιαίο δίκτυο που παρέχει υπηρεσίες παραπλήσιες με αυτές του Internet, με μεγαλύτερες όμως ταχύτητες και χωρίς χρέωση. Πάνω από όλα όμως πρόκειται για ομάδες ανθρώπων ενωμένες στο ίδιο δίκτυο (Ασύρματη κοινότητα) που μοιράζονται το χόμπυ τους για την τεχνολογία. Το ασύρματο αυτό δια-δίκτυο βασίζεται στην ομαδικότητα, στον εθελοντισμό και στην προσφορά
Πείτε το στους φίλους σας!


Πιθανά Σχετικά Θέματα...
Thread Author Replies Views Last Post
  Η τάση BYOD είναι ήδη εδώ! Ποιό είναι το επόμενο βήμα; admin 0 1,797 06-05-2014, 05:45 PM
Last Post: admin

Forum Jump:

Return to TopReturn to Content