WNA

Full Version: Προκυρήχθηκε το Rural Broadband από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Αναρτήθηκε η προκήρυξη του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών με ΣΔΙΤ» με συνολικό προυπολογισμό 161 εκ. ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Οι σχετικές μελέτες και προθέσεις έχουν αναγγελθεί από το 2010 και χρειάστηκαν τρία χρόνια ώστε να φτάσουμε στην δημοπράτηση του. Αν και το χρονικό αυτό διάστημα μοιάζει μεγάλο, εν τέλει πρόκειται για μία μάλλον ταχεία διαδικασία, αν συνυπολογίσει κανείς τους συνήθεις χρόνους ωρίμανσης των ελληνικών δημοσίων έργων, την διοικητική αστάθεια στην χώρα τα τελευταία τρία χρόνια καθώς και τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προδημοσίευση, η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. κάλεσε τους παρόχους να καταθέσουν νέα, επικαιροποιημένα στοιχεία κάλυψης της επικράτειας προκειμένου να εξαιρεθούν οικισμοί που ήδη διαθέτουν επαρκή ευρυζωνική πρόσβαση. Σύμφωνα λοιπόν με τον τελικό σχεδιασμό θα εξασφαλισθεί η κάλυψη 525.956 κατοίκων σε 5.085 οικισμούς και μάλιστα η κάλυψη αυτή θα πρέπει να ικανοποιεί τους στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου 2020 (Digital Agenda 2020). Έτσι ο στόχος είναι η παροχή ταχυτήτων 30Mbps σε όλη την ελληνική επικράτεια και ειδικά σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτή η γεωγραφική και πληθυσμιακή στόχευση του έργου η προβλεπόμενη κάλυψη είναι το μόλις 4.86% του πληθυσμού της χώρας και το 40-45% της έκτασης της. Τα δίκτυα που θα αναπτυχθούν για την υλοποίηση του έργου θα διέπονται από την αρχή της τεχνολογικής ουδετερότητας και θα είναι είτε επίγεια είτε εναέρια.

Όπως το κείμενο της προκήρυξης προβλέπει, η χώρα θα διαιρεθεί σε τρεις γεωγραφικές ζώνες (Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Νότια Ελλάδα) και σε κάθε μία ζώνη θα αναδειχθεί μία εταιρεία (μέσω ΣΔΙΤ) η οποία θα κατασκευάσει δίκτυο και θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής πρόσβασης στους ήδη υπάρχοντες παρόχους ενώ η ίδια παρέχει δεν θα πουλάει υπηρεσίες απευθείας στον καταναλωτή. Το δίκτυο κάθε ζώνης, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους του παρόχους κατά την διάρκεια της λειτουργίας του, θα παραδοθεί στο ελληνικό δημόσιο μετά την παρέλευση 20 ετών από την εκκίνηση του έργου. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες είναι δεδομένο πως ο ΟΤΕ θα καταθέσει την δική του συμμετοχή στον διαγωνισμό. Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Cyta Ελλάδας.


Συνοπτικά οι ανάδοχοι θα παρέχουν υπηρεσίες τριών επιπέδων:
  • υπηρεσίες πρόσβασης σε υποδομές δικτύου
  • υπηρεσίες χωρητικότητας και
  • υπηρεσίες χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (bit stream)



Έτσι ο ανάδοχος κάθε ζώνης δεν θα πουλάει υπηρεσίες στους χρήστες, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αλλά θα μεταπουλάει υπηρεσίες στους ήδη υπάρχοντες παρόχους οι οποίοι με την σειρά τους θα τις προσφέρουν στους καταναλωτές. Οι τιμές των ευρυζωνικών προϊόντων θα ελέγχονται ρυθμιστικά από την ΕΕΤΤ.

Πολύ σημαντική παράμετρος είναι η χρησιμοποίηση υπαρχόντων δικτύων οπτικών ινών, αφού όσοι πάροχοι επιθυμούν μπορούν να ενημερώσουν την ΚτΠ ΑΕ για την διαθεσιμότητα των δικτύων τους στις περιοχές του διαγωνισμού.

Εκτός από τις διευκολύνσεις αποκλειστικής ανάπτυξης και εμπορικής αξιοποίησης δικτύων στις λευκές περιοχές, στους αναδόχους θα παραδοθεί και φάσμα στις ζώνες συχνοτήτων 3670MHz-3700MHz και 3770MHz-3800MHz.

Τα δίκτυα που θα κατασκευαστούν θα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Δίκτυα τοπικής πρόσβασης (access), αποκλειστικά στις οριζόμενες ως λευκές περιοχές όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη υφιστάμενη υποδομή.
  • Δίκτυα οπισθόζευξης (backhauling) ή αλλιώς «συνάθροισης και πολυπλεξίας», που θα συνδέουν τα δίκτυα τοπικής πρόσβασης των λευκών περιοχών με τα περιφερειακά σημεία διασύνδεσης – RIX, διασχίζοντας λευκές ή / και άλλες περιοχές.
  • Συγκεκριμένα σημεία «τερματισμού» των δικτύων οπισθόζευξης και συγκέντρωσης της σχετικής δικτυακής κίνησης (RIX). Προβλέπεται ένα σημείο συγκέντρωσης, δηλαδή ένα RIX ανά νομό.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο για την προκήρυξη είναι η απαίτηση ελάχιστης κάλυψης που ορίζεται ως εξής:

-Η πληθυσμιακή κάλυψη (καλυπτόμενος πληθυσμός από το νέο δίκτυο προς σύνολο πληθυσμού των περιοχών του πεδίου εφαρμογής) που θα προκύψει μέσω του έργου πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να υπερβαίνει το 85% στο τέλος της Φάσης Α ενώ στο τέλος της Φασης Β θα πρέπει να υπερβαίνει το 95%.
-Η γεωγραφική κάλυψη (αριθμός καλυπτόμενων οικισμών από το νέο δίκτυο προς σύνολο οικισμών των περιοχών του πεδίου εφαρμογής) που θα προκύψει μέσω του έργου πρέπει επί ποινή αποκλεισμού να υπερβαίνει το 60%.
-Κατ’ ελάχιστον το 40% του καλυπτόμενου πληθυσμού θα πρέπει -επί ποινή αποκλεισμού- να δύναται να λαμβάνει υπηρεσίες 30Mbps/4Mbps μέσω της αντίστοιχης υπηρεσίας χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης (bit stream)
-Όλοι οι οικισμοί του πεδίου εφαρμογής του έργου με πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των τετρακοσίων κατοίκων (≥ 400) θα πρέπει να συνδέονται με δίκτυο επόμενης γενιάς (δίκτυο οπτικών ινών) ικανό να προσφέρει υπερταχείες συνδέσεις και να υποστηρίζει μελλοντικές αναβαθμίσεις της ενεργού υποδομής. Η απαίτηση αυτή δεν ισχύει μόνο στην περίπτωση σύνδεσης οικισμών σε νησιωτικές περιοχές, όπου μεταξύ του οικισμού και του οικείου RIX παρεμβάλλεται θαλάσσια οδός.


Η πρώτη φάση, αυτή της κατασκευής θα διαρκέσει το πολύ 24 μήνες, ενώ η δεύτερη φάση της λειτουργίας θα διαρκέσει 180 μήνες. Μετά το τέλος της σύμβασης τα δίκτυα θα επιστραφούν στο κύριο του έργου (δηλαδή το κράτος).