WNA

Full Version: Ερευνητές δημιούργησαν οπτικό WLAN με την χρήση LEDs και χωρητικότητα 800Μbps
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Ερευνητές στην επιστημονική περιοχής των δικτύων υπολογιστών χρησιμοποίησαν φωτισμό LED για να μεταδώσουν ασύρματα ταινίες υψηλής ανάλυσης (Full HD) σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές. Η εξέλιξη αυτή δεν συμβαίνει για πρώτη φορά αφού ήδη από τις αρχές του έτους είχαν επιτευχθεί ταχύτητες της τάξης των 500Mbps. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά όπου επιτυγχάνονται ταχύτητες 800Mbps σε οπτικό WLAN με την χρήση παλμών -γρηγορότερων από αυτούς που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι- χρώματος άσπρου, πράσινου, κόκκινου και μπλε.

To επίτευγμα αυτό οφείλεται στους ανθρώπους του Fraunhofer Institute for Telecommunications του Heinrich Hertz Institute στο Βερολίνο και εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.ε. με την ονομασία OMEGA Home Gigabit Access. Οι οπτικές "κεραίες", δηλαδή τα σημεία εκπομπής του σήματος του οπτικού WLAN δεν είναι τίποτα άλλο παρά κανονικά LED που συνοδεύονται από μία συσκευή η οποία ρυθμίζει τους παλμούς που εκπέμπουν. Kάθε LED μπορεί να καλύψει επιφάνεια 8 περίπου τετραγωνικών μέτρων ενώ η λήψη του σήματος γίνεται από μία απλή δίοδο.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του φωτός για ασύρματες μεταδόσεις είναι προφανή αφού τόσο το κόστος είναι μικρό όσο και οι μετατροπές που πρέπει να γίνουν στις συσκευές είναι περιορισμένες. Επιπλέον η χωρητικότητα των οπτικών WLAN είναι πολύ μεγάλη αφού μπορεί εύκολα να αυξηθεί με την προσθήκη νέων διόδων σε line of sight σύνδεση με το σημείο εκπομπής.

Ωστόσο οι ερευνητές σημειώνουν πως η μετάδοση μπορεί να διακοπεί αν ο δέκτης καλυφθεί ή σκιαστεί και για αυτό προτείνουν πως τα οπτικά WLAN να μην αντικαταστήσουν αλλά να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα ασύρματα δίκτυα όπως το WiFi, το 3G κ.α.
"Τα οπτικά WLAN είναι πλέον κατάλληλα ως επιπρόσθετη επιλογή για την ασύρματη μετάδοση εκεί που άλλα ασύρματα δίκτυα δεν είναι επιθυμητά ή δυνατά." Το επόμενο ερευνητικό βήμα θα είναι η περαιτέρω αύξηση της χωρητικότητας των οπτικών WLAN.


Πηγή: Slashgear

Posted on Tue, 02 Aug 2011 12:46:13 GMT at http://www.adslgr.com/forum/showthread.p...to=newpost