WNA

Full Version: ΙΑΝΑ: Εξαντλήθηκαν επισήμως και οι τελευταίες διαθέσιμες IPv4 διευθύνσεις
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Η υπηρεσία Internet Assigned Numbers Authority (IANA) παραχώρησε και τις τελευταίες διαθέσιμες IPv4 διευθύνσεις που είχε στην κατοχή της και πλέον αυτές περνούν στα χέρια των Regional Internet Registries, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή του τέλους της IPv4 εποχής. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι διευθύνσεις αναμένεται να τελειώσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Το τέλος των διευθύνσεων του πρωτοκόλλου IPv4 ανακοινώθηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Μαϊάμι στων Η.Π.Α. την Πέμπτη το πρωί. Κάθε ένας από τους πέντε RIRs (Eυρώπη/Μέση Ανατολή/Ρωσία/Κεντρική Ασία, Η.Π.Α/Καναδάς, Ασία/Αυστραλία, Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική) έλαβε από ένα εκ των πέντε τελευταίων /8 blocks.

Το τέλος της κεντρικής διαθεσιμότητας IPv4 διευθύνσεων σηματοδοτεί την κρισιμότητα για την μετάβαση στο IPv6, τόσο για τους παρόχους όσο και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
"H δεξαμενή των 4 και πλέον δισεκατομμυρίων διευθύνσεων μόλις σήμερα το πρωί άδειασε", δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ο Rod Beckstrom, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Ο ICANN είναι ο επιβλέπον οργανισμός της ΙΑΝΑ.

Το μέλλον του διαδικτύου και των καινοτομιών που αυτό φέρνει, είναι πλέον δεμένο με το IPv6."Η ΙΑΝΑ και οι RIRs είχαν συμφωνήσει, πριν την εξάντληση, πως μόλις τα διαθέσιμα blocks διευθύνσεων έφταναν στα πέντε, τότε αυτομάτως αυτά τα τελευταία blocks θα αποδίδονταν σε καθέναν από τους πέντε RIRs. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιήθηκε μόλις ο APNIC (o RIR της Ασίας/Αυστραλίας) έλαβε δύο από τα διαθέσιμα, τότε, εφτά blocks.

Τώρα το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα τελειώσουν οι διευθύνσεις κάθε RIR με τις προβλέψεις να θέλουν το τέλος των διαθέσιμων διευθύνσεων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά (ΑRIN) να έρχεται σε 3 έως 9 μήνες. Θα ακολουθήσει ο ο ασιατικός APNIC και μετά ο RIPE NCC (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ρωσία και Κεντρική Ασία) ο οποίος έχει διαθέσιμο μόνο το 13% των συνολικών του διευθύνσεων.

Η εξάντληση των διευθύνσεων επιβάλει νέους κανόνες απόδοσης IPv4 διευθύνσεων στους παρόχους. Ήδη ο American Registry for Internet Numbers (Η.Π.Α./Καναδάς) θα δέχεται αιτήσεις με ορίζοντα πρόβλεψης αναγκών 90 ημερών αντί για 12 μήνες που ίσχυε σήμερα.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Αρχιτεκτονικής του Διαδικτύου (Internet Architecture Board) Olaf Kolkman δήλωσε πως ασφαλώς δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες από το γεγονός της εξάντλησης των ΙPv4, όμως η μη-έγκαιρη μετάβαση στο IPv6 θα περιορίσει σοβαρότατα το ίδιο το διαδίκτυο.
"Εάν δεν γίνει έγκαιρα η μετάβαση τότε θα είναι πιθανόν να καταστεί δύσκολη ακόμα μία κλήση στο Skype ή μία μεταφορά αρχείων", προειδοποίησε.Συμπλήρωσε πως μπορεί η μετάβαση στο IPv6 να επιβαρύνει τις εταιρείες με κόστος, όπως η μη μετάβαση θα τις στοιχεί σε έσοδα.
"Τα επόμενα 2 με 3 δισεκατομμύρια συνδεδεμένοι χρήστες θα χρησιμοποιούν IPv6."Με τις τελευταίες διαθέσιμες IPv4 διευθύνσεις να βρίσκονται στα χέρια των RIRs αλλά παρόχων/εταιρειών δεν αποκλείεται η εμφάνιση φαινομένων μαύρης αγοράς, αν και ο Raul Echeberria πρόεδρος του Number Resource Organization εκτιμά πως η πιθανότητα δεν είναι μεγάλη. Ο Echeberria υπογράμμισε πως οι RIRs έχουν επιβάλει διαδικασίες για την μεταβίβαση διευθύνσεων και δήλωσε πως πιστεύει πως οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνουν μέσω αυτού του μηχανισμού.

Καίτοι μόλις το 0.1% του παγκόσμιου διαδικτύου χρησιμοποιεί διευθύνσεις ΙPv6, ο Echeberria ήταν αισιόδοξος για την πορεία της μετάβασης

Στην Ελλάδα μόλις πριν λίγες μέρες ο ΟΤΕ ξεκίνησε επίσημες δημόσιες δοκιμές dual-stack ΙPv6/IPv4.


Πηγή: Computerworld

Posted on Sat, 05 Feb 2011 09:56:36 GMT at http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=474596&goto=newpost