WNA

Full Version: Super WiFi: ΗΠΑ: Aπελευθέρωση περισσότερων ραδιοσυχνοτήτων από την FCC
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.

Όταν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission - FCC) αποφάσιζε να απελευθερώσει κάποιες ραδιοσυχνότητες έτσι ώστε να είναι ελεύθερη και δωρεάν η χρήση τους, κανείς δεν περίμενε πως θα δημιουργούνταν μια ολόκληρη βιομηχανία ασύρματων τηλεπικοινωνιών πάνω σε αυτές, από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης μέχρι το Wi-Fi που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Αυτήν την φορά λοιπόν, η FCC σκοπεύει να απελευθερώσει επιπλέον φάσμα ραδιοσυχνοτήτων οι οποίες πλέον δεν βρίσκονται σε χρήση, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε νέες καινοτομίες και στην δημιουργία μιας νέας αγοράς. Οι ραδιοσυχνότητες αυτές, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από τα τηλεοπτικά κανάλια για την μετάδοση των αναλογικών σημάτων των τηλεοπτικών εκπομπών και έμειναν ελεύθερες λόγω της ψηφιακής μετάδοσης πλέον, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για κάτι ιδιαίτερα πρωτοποριακό: ασύρματα δίκτυα τα οποία θα μπορούν να καλύψουν μεγάλη έκταση περιοχών.

Το... «super Wi-Fi», όπως ονομάζει ο πρόεδρος της FCC κ. Julius Genachowski ένα από τα φιλόδοξα σχέδια χρήσης των νέων, απελευθερωμένων ραδιοσυχνοτήτων, θα χρησιμοποιεί ραδιοκύματα χαμηλών συχνοτήτων, τα οποία θα μπορούν να ταξιδέψουν σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις συγκριτικά με τα ραδιοκύματα των υπαρχόντων ασυρμάτων δικτύων και να διαπεράσουν πολύ πιο εύκολα εμπόδια όπως τοίχους κτιρίων, καλύπτοντας έτσι απομακρυσμένες ή δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, καθώς και ολόκληρα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η FCC αναμένεται να εγκρίνει το νέο αυτό πλάνο στις 23 Σεπτεμβρίου. Σημειωτέον πως, ήδη από τον Νοέμβριο του 2008, έχουν θεσπιστεί οι κανόνες για την χρήση των συγκεκριμένων ραδιοσυχνοτήτων, αλλά το σχέδιο έμεινε πίσω κυρίως λόγω της αντίθεσης πολλών οργανισμών που εκπέμπουν ραδιοτηλεοπτικό σήμα και εκφράζουν ανησυχίες πως με το νέο αυτό πλάνο θα υπάρξουν παρεμβολές στο δικό τους πρόγραμμα. Ακόμη, εκφράζεται η ανησυχία πως η χρήση αυτών των ραδιοσυχνοτήτων θα προκαλέσει παρεμβολές στα ασύρματα μικρόφωνα των εκκλησιών, γηπέδων και θεάτρων, τα οποία εκπέμπουν στο ίδιο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Πηγή: myphone.gr