Wn-hostmaster-guide

Από WNA
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

 Ο παρακάτω οδηγός θα μεταφερθεί σιγά σιγά από το http://10.126.3.115/guide/index.php/

Περιεχόμενα

Γενικές πληροφορίες

Τί είναι το DNS

Το Internet είναι βασισμένο στο IP πρωτόκολλο, το οποίο διασφαλίζει την επικοινωνία μέσω της μοναδικότητας των μονάδων του (hosts). Κάθε host χαρακτηρίζεται από μία ή περισσότερες διεύθυνσεις. Κάθε μονάδα για να προσπελάσει και να προσπελαστεί από μία άλλη και να διατελέσει τις δραστηριότητες που καθορίζονται από τα υψηλότερου επιπέδου πρωτόκολλα, χρησιμοποιεί ως αναγνωριστικό την IP address. Πρακτικά, αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι όταν εμείς θέλουμε να αντλήσουμε δεδομένα από το αγαπημένο μας website, ο υπολογιστής (ή ο router) μας, όντας μία μονάδα του internet, επικοινωνεί με τον server εντοπίζοντας τον από την IP address του και στέλνοντας ως αναγνωριστικό τη δική του. Ωστόσο εάν οι αριθμητικές διευθύνσεις είναι ό,τι καλύτερο χρειάζεται ο υπολογιστής, δεν είναι ότι καλύτερο και για τους ανθρώπους. Για τον λόγο αυτό το 1983 δημιουργήθηκε το DNS. Το DNS λοιπόν είναι ένα σύστημα που αναλαμβάνει την αντιστοίχηση IP διεύθυνσης και Domain (η domain με domain). Χωρίς τη χρήση DNS είναι αδύνατη η χρήση υπηρεσιών που βασίζονται σε domain names (δηλαδή δεν αρκεί να πληκτρολογήσουμε την IP διεύθυνση καθώς σε μια διεύθυνση μπορεί να βασίζονται περισσότερες της μία υπηρεσίες). Ότι ισχύει για το διαδίκτυο ισχύει φυσικά και για το ασύρματο δίκτυο με τη διαφορά ότι αντί του ISP, τη διαχείριση του DNS έχουν κάποιοι από τους χρήστες που παρέχουν υπηρεσίες στο ασύρματο δίκτυο.

Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία και χρήση του DNS μπορείτε να βρείτε στο σχετικό τεχνικό έγγραφο που έχει συνταχθεί από τον Νικήτα aka Ngia, μέλος του AWMN.

Τι είναι το .WN tld

To .WN TLD ή αλλιώς το WIRELESS NODE TOP LEVEL DOMAIN είναι ένα ακόμα TLD όπως το .gr. Τα αρχικά του βγαίνουν από τις λέξεις Wireless Node (Ασύρματος Κόμβος) και όπως το .gr αναφέρεται σε hosts που προέρχονται από Ελλάδα, το .wn αναφέρεται σε hosts που έχουν να κάνουν με ασύρματους κόμβους. (wireless nodes) Η διαφορά φυσικά είναι ότι το .gr αναφέρεται σε internet διευθύνσεις και είναι προσβάσιμο μόνο μέσω του internet και το .wn αναφέρεται σε διευθύνσεις που είναι προσβάσιμες μόνο μέσω του ασυρμάτου δικτύου.

Γιατί δημιουργήθηκε το .WN TLD;

Το .WN tld δημιουργήθηκε το 2005 με αφορμή την ασυνενοησία που υπάρχει στην Θεσσαλονίκη όπου λειτουργούν περισσότερα από ένα δίκτυα, και κατά αντιστοιχία περισσότερα από ένα TLDs και κατ' επέκταση αποτελέσει και ένα φιλόδοξο σχέδιο ύπαρξης κοινού Tld πανελλαδικά, εάν βρεθεί τρόπος να ενωθούν τα ασύρματα δίκτυα στις διάφορες πόλεις(π.χ. με διασυνδέσεις VPN). Το πρόβλημα που υπήρχε αρχικά ήταν πως στα 3 TLDs η διαχείριση γινόταν με το χέρι και υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη σελίδων και γενικά υπηρεσιών. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν κάποιοι άτυποι κανόνες που δεν επέτρεπαν σε απλούς χρήστες να έχουν σελίδα ή σε ιδιοκτήτες κόμβων να έχουν περισσότερα του ενός domains, σε αντίθεση με το .wn όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Τί είναι ο .wn DNS Hostmaster και τι προσφέρει;

Ο WN-Hostmaster είναι ένα αυτόματο, αυτοδύναμο και ανεξάρτητο σύστημα διαχείρισης DNS ονομάτων. Προσφέρει λύσεις σε πολλά προβλήματα τα κυριότερα από τα οποία αναφέρονται παρακάτω:

  • Ευκολότερη απομνημόνευση βασικών υπηρεσιών από όλους
  • Κοινό πανελλαδικό .TLD
  • Πανελλαδικό Reverse DNS
  • Εύκολη αντιμετώπιση προβλημάτων δικτύωσης
  • Πλήρη διαχείριση του DNS από τους ιδιοκτήκτες κόμβων
  • Δυνατότητα σε όλους τους χρήστες να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες διατηρώντας τον πλήρη έλεγχο του Domain τους χωρίς καμία εξάρτηση από κανέναν, και με τις ευκολίες που αυτό συνεπάγεται (Αλλαγή IP, αλλαγή κόμβου πρόσβασης κτλ)

Η προσπάθεια υποστηρίζεται από πολλούς διαχειριστές DNS servers σε όλη την Ελλάδα.

Πώς μπορώ να δω ποιούς DNS servers χρησιμοποιώ;

Για windows XP.

Ανοίγοντας τις ρυθμίσεις της τοπικής σας σύνδεσης (local area connection) στον πίνακα ελέγχου (control panel) και πατώντας στις "ιδιότητες" (properties), θα σας εμφανιστεί μια καρτέλα. Στην ταμπέλα (tab) "γενικά" (general) διαλέγετε την επιλογή "Internet Protocol". Πατώντας στις "ιδιότητες" του θα σας εμφανιστεί άλλη μια καρτέλα ρυθμίσεων. Κάτω από την επιλογή "Use the following DNS addresses:" βρίσκονται οι DNS servers που χρησιμοποιείτε, οι οποίοι συνήθως είναι δύο, ο πρωτεύων και ο δευτερεύων (primary and secondary DNS servers). (μπορείτε να ορίσετε και περισσότερους στις ρυθμίσεις για προχωρημένους χρήστες)

Πώς μπορώ να βρώ αν οι DNS servers που χρησιμοποιώ, είναι "συμβατοί" με τον .wn Hostmaster;

Από τα windows με την εφαρμογή nslookup μπορείτε να ελέγξετε εάν ο DNS server που χρησιμοποιείτε κάνει resolve ονόματα .wn με τον εξής απλό τρόπο (όπου 10.100.17.123 βάλτε τον DNS server που θέλετε να ελέγξετε - αλλιώς μην βάζετε καθόλου IP):

Nslookup.jpg (WIKI:Χρειάζονται περισσότερες οδηγίες εδώ)

Πώς μπορώ να αλλάξω τους DNS servers που χρησιμοποιώ στον υπολογιστή μου;

Θα βλέπω σελίδες από internet εάν αλλάξω τον DNS server που έχω τώρα με κάποιον από αυτούς που υπάρχουν στην κεντρική σελίδα;

Ναι, κανονικότατα. Όλοι οι DNS servers που υποστηρίζουν τον WN-Hostmaster είναι συνδεδεμένοι με το Internet.

Μπορώ να χρησιμοποιώ πολλούς DNS servers μαζί;

Ναι, φυσικά. Πολλούς! Ωστόσο τα Windows για να κάνουν resolve μια διεύθυνση πρώτα "ρωτάνε" τον Primary DNS που έχουμε ορίσει. Αν αυτός απαντήσει αρνητικά, τότε δεν ρωτάει τον επόμενο server. Η αρνητική απάντηση θεωρείται απάντηση, δηλαδή εάν ο server που έχουμε ορίσει λειτουργεί αλλά δεν υποστηρίζει .WN Domains θα απαντήσει αρνητικά και δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία που ψάχνουμε. Μόνο αν ο Primary DNS δεν απαντήσει καθόλου (αν είναι down) θα πάει στον Secondary DNS κ.ο.κ Για να μπορούμε να ανοίγουμε σελίδες από το Internet και από το ασύρματο, ορίζουμε DNS servers από το ασύρματο δίκτυο (που υποστηρίζουν Internet resolving) και όχι τον server που μας δίνει ο εκάστοτε ISP μας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί εάν χρησιμοποιούμε κάποιον proxy server.

Έχω ρυθμίσει τον browser μου να βλέπει internet μέσω proxy. Τί ρυθμίσεις πρέπει να κάνω στον browser μου για να βλέπω όλες τις ασύρματες σελίδες σωστά;

Αν έχετε mozilla firefox, ανοίγετε την επιλογή "εργαλεία/επιλογές" (tools/options), πατάτε στην ταμπέλα "Για Προχωρημένους" (advanced) και μετά στο "Δίκτυο" (Network) κάντε κλικ στις "ρυθμίσεις" (settings) δίπλα από την επιλογή "Σύνδεση" (connection). Επιλέγετε "Χειροκίνητη Ρύθμιση Διαμεσολαβητή" (Use proxy server) και γράφετε δίπλα από το "Χωρίς Διαμεσολαβητή Για" (No proxy for):

10.*.*.*,*.twmn,*.swn,*.awmn,*.local,*.wn

ή γενικότερα *.tld όπου tld το αντίστοιχο. Ας πούμε για να βλέπετε το www.hostmaster.wn αρκεί να προσθέσετε το: *.wn

Διαθέτω κι εγώ DNS server. Πώς τον ρυθμίζω για να κάνει resolve domains με κατάλληξη .wn;

Αν έχετε linux και bind dns server προσθέστε στο named.conf τα παρακάτω για να κάνει resolve τα .wn domains:

# wn zone
zone "wn" {
     type slave;
     file "/etc/bind/wn.hosts"; # αλλάξτε το ανάλογα
     masters {   
             10.86.87.169;       #Athens - Koridallos ( +gw to Thessaloniki )
             10.110.17.115;     #Thessaloniki - A.Toumba - medusawireless.net ( +gw to Athens )               
             10.103.103.10;       #Thessaloniki Internet/Wi-fi - Botsari - Demonas                
             10.17.122.134;     #Athens - teipeir - Vlsi  (+gw to Thessaloniki)
             10.86.87.129;       #Athens - koridallos - Xrisoula
             10.100.17.123;     #Thessaloniki - A.Toumba - stargazer   
             10.2.16.130;             #Athens - Patissia
             10.24.47.2;           #Athens - Glyfada - sinonick
             10.101.0.254;       #Thessaloniki - K.Toumba - Dolphin
             213.5.161.48;        # INTERNET
             194.219.156.225;   #internet
             };
};
Διαβάστε αναλυτικα στο Ρυθμίσεις DNS Server

Σημείωση: Ενημερωθείτε για την λίστα με τους DNS servers και από την αρχική σελίδα ανάλογα με το σε ποια πόλη βρίσκεστε

Πώς ρυθμίζω τον DNS server μου για να κάνει reverse DNS ώστε να φαίνονται όλα τα Domains από όλες τις πόλεις της Ελλάδας;

Με τον ίδιο τρόπο όπως παραπάνω αλλά προσέχοντας μία πολύ σημαντική διαφορά: Θα πρέπει στην λίστα των Masters να βάλετε ΜΟΝΟ τους DNS servers εκείνους που έχουν δίπλα την ένδειξη Forward&Reverse

Αυτή τη φορά θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγή της - ίσως ήδη υπάρχουσας ζώνης- 10.in-addr.arpa

zone "10.in-addr.arpa" {
     type slave;
     file "/var/lib/named/slave/10.rev";
     masters {
             10.110.17.115;
             10.100.17.123;
             10.103.103.10;
             10.110.17.67;
             };
     };


Διαβάστε αναλυτικα στο Ρυθμίσεις DNS Server

Πώς μπορώ να βοηθήσω κι εγώ στην προσπάθεια που κάνετε;

  • Εάν είστε διαχειριστής κάποιου κόμβου μπορείτε Να ρυθμίσετε κατάλληλα τον Router σας ώστε όλοι οι χρήστες του κόμβου σας να μπορούν να βλέπουν τις σελίδες που είναι συμβατές με τον WN-Hostmaster, να μπορούν να βλέπουν σωστά τη διαδρομή στο Traceroute με όλα τα ονόματα των κόμβων που μεσολαβούν, να έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας προσωπικής σελίδας στο ασύρματο δίκτυο και πολλές άλλες δυνατότητες που δίνει το σύστημα DNS.
  • Εάν είστε διαχειριστής κάποιου DNS server μπορείτε να τον ρυθμίσετε ώστε να είναι συμβατός με τον WN-Hostmaster
  • Εάν είστε απλός χρήστης και έχετε σελίδα με Domain που πήρατε από τον WN-Hostmaster, η απλά θέλετε να υποστηρίξετε την προσπάθειά μας μπορείτε να τοποθετήσετε στην ιστοσελίδα σας ή στην υπογραφή σας σε φόρουμ ένα μικρό λογότυπο ή απλό σύνδεσμο προς τη σελίδα του Hostmaster.
  • Για να επικοινωνήσετε μαζί μας εάν θέλετε να υποστηρίξετε την προσπάθεια μπορείτε να στείλετε email στο wn-hostmaster {ατ} wna.gr

--Hostmaster 17:59, 14 Μαΐου 2007 (EEST)----


Αναλυτικές οδηγίες χρήσης

Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης του WN-Hostmaster για απλούς χρήστες
Πληροφορίες και οδηγίες χρήσης του WN-Hostmaster για τους ιδιοκτήτες ασύρματων κόμβων
Ρυθμίσεις_DNS_Server